Tři nové cyklistické okruhy otevřeli cyklisté ve Šluknově

30. duben 2016

Zahájili tak letošní cyklistickou sezonu. Další okruh se otevírá v sobotu, ten třetí pak v neděli.

Kromě atraktivních tras kolem různých památek čeká na účastníky, ať už na kolech, pěšky nebo v autech honba za keškami a pokladem.

„Jedeme!“ Tímto bojovým pokřikem otevřeli letos cyklisté ve Šluknově první ze tří nových cyklistických okruhů po mikroregionu Severní království.

„Stezky vedou Českým Švýcarskem, Německem a žitavským pohořím,“ ukazuje na mapě nekorunovaný král Josef Erlec. Myšlenka na vznik jakéhosi mikroregionu, který by se jmenoval Severní království, totiž vznikla loňský rok a v prosinci bylo oficiálně vyhlášeno. Sdružuje se v něm třeba klub turistů, ale také Cech cestovního ruchu Šluknovska při hospodářské komoře v Děčíně.

Sobotní okruh začíná v 10 hodin dopoledne a povede několikrát přes hranice s Německem. Ten nedělní je pak výletem po podstávkových domech v regionu. „Tento fenomén regionu navštívíme v Lipové, kde je úplně nový podstávkový dům,“ popisuje Martin Zíka z Cechu cestovního ruchu Šluknovska.

Kromě cyklovýletů jsou připravené celý víkend akce pro pěší, třeba i pro rodiny s dětmi, nebo dokonce i motoristy. U patníků Severního království pak čekají kešky pro vyznavaček geocachingu.

Třetí cyklotrasa "Severním královstvím" se pojede v neděli

Trasy zatím nejsou ještě v terénu úplně dokonale vyznačené, značení je totiž nákladné.

autor: dap
Spustit audio