Tři měsíce Marsu?

16. listopad 2008

Planeta Mars má dva měsíce - Phobos a Deimos. V roce 1877 je objevil americký astronom Hall. Jde o nezvykle malé měsíce, pouhé bloky skal, jen několik desítek kilometrů velké. Odkdy kolem Marsu krouží je velkou záhadou. Astronomové z Aljašské university nyní přišli s odvážnou domněnkou, že Mars měl kdysi tři měsíce.

Zatímco Phobos a Deimos zůstali, jejich bratříček prý skončil špatně. Rozbil se o povrch Marsu. Ostatně, podobný osud v budoucnosti zřejmě čeká i měsíc Phobos.
Argumenty pro třetí měsíc našli vědci na snímcích z kosmické sondy v podobě kráterů vzdálených od sebe zhruba 12,5 kilometru. Oba mají velmi podobný tvar a západo-východní orientaci. Podobná dvojčata - tzv. Messierovy krátery, jsou i na našem Měsíci. Tam je má pravděpodobně na svědomí dvojitá planetka, která dopadla na povrch Měsíce pod malým úhlem. Na Marsu však podle autorů studie vznikly zmíněné krátery zcela jinak. Jejich teorie počítá s tím, že na Mars dopadl malý měsíc o průměru asi půldruhého kilometru. Při vstupu do atmosféry se rozlomil na dvě části, které následně dopadly na povrch pod desetistupňovým úhlem.
Odpůrci této teorie ale argumentují polohou obou kráterů, které se nacházejí asi 40° severně od rovníku. Měsíce by se totiž měly díky gravitaci planety usadit na oběžné dráze nad rovníkem. Odborník na vznik kráterů Joy Melosh z Arizonské university tvrdí, že každá přirozená družice musí, stejně jako Phobos, obíhat nad rovinou rovníku Marsu.
Ve studii však autoři svou domněnku hájí tím, že měsíc mohl na povrch Marsu dopadnout ještě dřív, než gravitace planety stačila jeho oběžnou dráhu stabilizovat.
Melosh ovšem kontruje argumentem, který posilují poslední poznatky. Totiž že oběžná dráha většiny dvojitých planetek není náhodná. Tlak slunečního větru nutí planetky k tomu, aby obíhaly ve stejné rovině jako planety. Za příklad uvádí binární planetku 1999 KW4, která má tyto rysy a kdyby dopadla na Mars pod malým úhlem, vyhloubila by podobnou dvojici kráterů.
Kdo má pravdu, ukáže zřejmě další výzkum.

Pravidelná rubrika Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie se vysílá v rámci každého třetího Planetária v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio