Tradiční obor šití oděvů nové žáky příliš neláká. V teplické škole letos vůbec neotevřou první ročník

30. srpen 2023 10:56

Různé šicí stroje nebo koutek s žehlením, to je základní výbava školní šicí dílny v Teplicích. Střední škola obchodu a služeb je jednou z mála, kde ještě učební obor šití oděvů nabízejí. Žáků ale ubývá, aktuálně jich je devět.

Učitelka Lenka Čermáková právě sedí za šicím strojem v moderní učebně, která je v podstatě cvičnou šicí dílnou. „Jsou tady klasické prošívací šicí stroje, odnitkovací stroje, máme tu jeden dvoujehlový stroj a dírkovačku,“ popisuje.

V dílně nechybí ani pult se žehličkou. Žehlení je při výrobě oděvů důležité – žáci se ho učí už v prvním ročníku, společně se základy šití. A jejich prvním výrobkem jsou sukně. Ve druhém ročníku šijí kalhoty a halenky a ve třetím zvládnou šaty.

„Pokud mají splněné všechny úkoly, tak si šijí i na sebe, to je baví nejvíc. Máme tady jednoho chlapce, který se snaží třeba zkracovat kalhoty a tak,“ dodává Čermáková.

Střední škola obchodu a služeb Teplice

Nová školní budova má za sebou rok provozu a vybavení odborné učebny šití, ve které pracuje i dlouholetá učitelka Jaroslava Holá, předčí mnohá profesionální pracoviště.

„Tohle je úplně špičkové vybavení. Navíc tu jsou paní učitelky, které studentům všechno ukážou a vysvětlí, ale ten technologický postup si ty děti musí samy zvolit – tím pádem si musí zvolit i strojový park, který použijí,“ vysvětluje Jaroslava Holá.

V tom je podle ní důležitá praxe. „Škola dá žákům teorii, ale málo praxe. A oni pak nemají návaznost – nemají, kam by šli zdokonalovat svůj um, který se naučili ve škole. Nejsou malé provozovny ani lidé, kteří by si to dítě vzali k sobě, aby mohlo vidět a naučit se, jak se to dělá, aby věděli, jak to vzít do ruky – to je základ u krejčoviny.

Žákům oboru chybí praxe

„Nemáme, kam bychom je umístili – není tady v okolí Teplic nikdo, kdo by si je na praxi vzal,“ potvrzuje zástupkyně ředitele pro odborný výcvik Dana Belková a pokračuje: „Dva dny v týdnu mají teorii, takže tři dny v týdnu jsou na dílně, kde šijí. Kapacitu máme 16 studentů v každém ročníku, protože na odborný výcvik jich v tom ročníku může mít paní učitelka osm v tomto oboru.“

Žáky práce s moderními stroji baví, všímá si zástupce ředitele pro teoretické vyučování Petr Šimko: „Kdykoliv do dílny odborného výcviku přijdu, tak tu jsou děti usměvavé – ta práce je baví a je vidět, že s tou moderní technikou se chtějí učit pracovat. Je tady vždycky bezvadná nálada.“

Ve škole doufají, že obor s letitou tradicí přitáhne další zájemce a vyučení odborníci v šití oděvů budou zajímaví i pro zaměstnavatele.

Spustit audio

Související