Tomáš Cihlář – špičkový světový biochemik a virolog, rodák z Chomutova

31. srpen 2023

Slovo „remdesivir“ zná z časů pandemie skoro každý. Tento nadějný lék vyvíjel v USA tým vedený chomutovským rodákem Tomášem Cihlářem. Špičkovým světovým biochemikem a virologem, který je v současné době viceprezidentem americké firmy Gilead Sciences.

Tomáš Cihlář vystudoval chomutovské gymnázium a poté vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. V Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd absolvoval postgraduál. Po získání titulu kandidát věd odešel v roce 1994 do USA. S manželkou a třemi dětmi tam žije a pracuje dodnes.

Za oceánem navázal Tomáš Cihlář na předchozí výzkum antivirových látek proti HIV v oddělení slavného profesora Holého. Do lékové formy je převedla právě zmíněná farmaceutická společnost Gilead Sciences. Denně je užívá přes 15 milionů lidí.

Na otázku, kdy se už konečně podaří vyvinout definitivní a účinný lék proti HIV, Cihlář odpověděl, že se bude muset odehrát zásadní objev v oblasti genetické či imunologické léčby a zavést nové technologie.

Chomutovský vědec vyznamenaný prezidentskou Medailí za zásluhy si je jistý, že v budoucnosti nějaká další epidemie přijde. Více ho ale znepokojuje dnešní nestabilita ve světě.

Co bude naopak v následujících letech stabilní, je česká stopa, kterou v Cihlářově osobě výzkum léků proti HIV, ebole a covidu ponese.

autor: Milan Knotek
Spustit audio