Terezín potřebuje na opravu historických budov přes 3 miliardy korun. Nejdražší bude rekonstrukce Žižkových kasáren

3. srpen 2020 14:35

Víc než tři miliardy korun má stát oprava historických budov v Terezíně na Litoměřicku. S financováním by městu mohl pomoci stát. Co nejdříve je potřeba zasanovat budovy v Žižkových kasárnách. Podle statika je nutné zajistit budovy do konce příštího roku.

Oprava Žižkových kasáren v Terezíně je podle starosty Reného Tomáška z uskupení Reset otázkou zhruba miliardy korun.

„Na základě statického posudku víme, že máme čas do konce roku 2021. To znamená, že tam ty hodiny tikají. Pokusíme se, aby tyto kasárny byly zapsány na seznam národních kulturních památek, aby to financování bylo rychlejší,“ vysvětlil Tomášek.

Z vlastního rozpočtu totiž město tak rozsáhlé opravy platit nemůže. „Máme rozpočet 50 milionů korun, k tomu máme úvěry do roku 2028. Volných prostředků máme jeden až dva miliony korun ročně,“ doplnil starosta René Tomášek, podle kterého by měl s rekonstrukcí pomoci stát.

Město a kraj rekonstrukci všech historických budov nezvládnou. Pomoci musí stát

Celkově by opravy historických budov v Terezíně měly vyjít na víc než 3 miliardy korun.

„Je tady potřeba tak obrovský objem investic – 3,2 miliardy korun, že to město nemůže nikdy zvládnout, a myslím si, že ani kraj, takže si myslíme, že to nejdřív musíme dořešit na úrovni vlády,“ zmínil při návštěvě města premiér Andrej Babiš z hnutí ANO.

S pomocí od státu souhlasí i náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika zvolený za ČSSD. Kraj dal, podle něj, do obnovy města v posledních 5 letech téměř 100 milionů korun.

„Budu velice rád, když stát pomůže, protože zatím to bylo financováno z evropských dotací, a hlavně z peněz Ústeckého kraje. Terezín, si myslím, má do budoucna velký turistický potenciál,“ dodal Klika.

Ústecký kraj spolu s městem nedávno jednal o zřízení organizace, která by na opravy sháněla peníze. Jednání ale nakonec neskončila dohodou.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související