V Terezíně se otevírají nové výstavní prostory Centra studií genocid

11. březen 2018 12:25

V den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi – Březince, tedy v pátek 9. března, otevřelo Centrum studií genocid v Terezíně nové výstavní prostory.

Tento významný den si Česko připomínalo poprvé. Hosté si tak prohlédli výstavy, kterými Centrum navazuje na projekt divadelního vlaku Lustig. Ten od loňského jara stojí na nádvoří bývalých  dělostřeleckých kasáren v Terezíně a připomíná spojení známé osobnosti, tedy Arnošta Lustiga, s historií Terezína na nacistické okupace.  Část kasáren využívá právě i Centrum studií genocidy....

Součástí výstav je i velký model vyhlazovacího tábora Osvětim – Březinka.  „Vznikl v rámci projektu smíchovské střední průmyslové školy. Zahrnuje celé území vyhlazovacího tábora,“ řekl  Šimo Krbec, ředitel Centra studií genocid.

Nová výstava v Centru studií genocid v Terezíně

„Trvalo nám to přibližně devět měsíců,“ řekl o modelu Tomáš Bobok, bývalý studen školy. „Já měl na starosti, aby všechno vypadalo co nejvíce věrohodně.“

Ani model ale nezprostředkuje naplno tíhu zážitku, jakým působí na člověka návštěva bývalého nacistického vyhlazovacího tábora. Návštěvníci muzea tak mají možnou prohlédnout si celý areál Osvětimi pomocí speciálních virtuálních brýlí.

Centrum bude otevřeno pro veřejnost v druhém březnového týdnu.

Vagon vlaku Lustig na nádvoří bývalých dělostřeleckých kasáren v Terezíně
autoři: Lucie Valášková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio