Teplické nemocnici chybějí pediatři na pohotovostí služby. Z dvaceti jich slouží sedm

28. únor 2023 15:11

V některých místech Ústeckého kraje rodiče marně hledají praktického lékaře pro své dítě. Pediatři mají často naplněnou kapacitu a navíc někteří slouží pohotovostní služby. V Nemocnici Teplice se na dětské pohotovosti aktuálně střídá zhruba třetina lékařů z dětských ordinací celého Teplicka. Další služby musí obsazovat sama nemocnice.

Barbora Buchovská s tříletým Mirečkem sedí v čekárně dětské lékařky v Hostomicích u Teplic. Třikrát týdně tu ordinuje Monika Myšáková, která působí v nedalekém Duchcově. Ordinaci vede ještě v Oseku – tam se střídá s lékařkou v důchodovém věku.

Patří mezi sedm lékařů, kteří se střídají ve službách dětské pohotovosti v teplické nemocnice. „Asi 50 procent pediatrů tu je v důchodovém věku, ale ti ostatní jsou mladí – ti by se, si myslím, mohli podílet. Je to o kolegialitě,“ shrnuje Myšáková.

„U těch mladých se většinou opakuje to, že je k tomu přece nikdo nemůže donutit,“ myslí si Zdeněk Suchomel, který provozuje sousední duchcovskou ordinaci. Přitom jezdí ještě do nedalekého městečka Hrob, kde je jediným pediatrem.

I on se na pohotovostních službách v nemocnici podílí. „na jedné straně říkáme, že zhruba 80 procent praktiků neslouží, je ale k tomu potřeba také dodat, že z těch lidí, kteří pohotovost využívají, jich to zhruba 90 procent zneužívá. Z mé poslední služby, kdy tam bylo během tří hodin deset lidí, tam jen jeden z nich byl oprávněně – ostatní by zcela jistě vydrželi do rána,“ přibližuje Suchomel.

Kraj se pokouší neuspokojivou situaci řešit

Podle vedoucího krajského odbor zdravotnictví Petra Severy je potřeba pacientům připomínat, aby pohotovost zbytečně nepřetěžovali.

Nedostatkem lékařů pro dětskou pohotovost v Teplicích se krajský úřad začal zabývat na výzvu teplické nemocnice. Její lékaři slouží služby, které neobsadí pediatři z ordinací. „Kraj vyvolá jednání proto, aby se na službách, které už ani nemocnice není schopna pokrýt, víc podíleli praktičtí lékaři pro děti a dorost,“ uvedl Severa.

Služby na dětské pohotovosti v nemocnici nejsou podle Petra Severy pro praktické pediatry povinné. „Jediné, k čemu je můžeme donutit, je to, že budou sloužit ve své ordinaci. A to je systém, o kterém si nemyslím, že je správný,“ dodává.

Řešení kraj hledá s pomocí teplické nemocnice i pediatrů z jednotlivých ordinací.

Spustit audio

Související