Teplické muzeum získalo do svých sbírek unikátní exponát – stříbrný denár rodu Slavníkovců

9. květen 2018

Unikátní exponát získalo do své sbírky Regionální muzeum v Teplicích. Stříbrný denár Soběslava Slavníkovce z 10. století vypátrali policisté na jednom z aukčních serverů.

„Výhružný motiv je ruka s dýkou, napřaženou k zásahu. Jinak byly na mincích znázorňovány buď portréty panovníků, vydavatele nebo heraldické motivy. Tohle ale mezi běžné motivy rozhodně nepatří,“ ukazuje slavníkovský denár ředitel teplického muzea Radek Spála.

Mince, která byla nalezená v Krupce na Teplicku, má podle znalců hodnotu přibližně 50 tisíc korun. O její existenci se dozvěděl archeologický ústav akademie věd v Brně, který zaregistroval zřejmě nelegální prodej mince na jednom z aukčních portálů.

„Začali jsme se okamžitě tou věcí zabývat a zjistili jsme, že ještě ten den došlo k prodeji té mince zájemci z Prahy, který ji koupil za necelých 9 tisíc korun. Podařilo se nám ho zajistit a vyzvali jsme ho k vydání mince. On nám jí vydal, my jí poslali ke znalci, a pak jsme se dostali i k člověku, který minci nalezl,“ říká policejní mluvčí Daniel Vítek.

Prodejce vzácné mince se trestu vyhne

Policistům trvalo přibližně rok, než nelegálně prodávaný denár získali.

„Byla tam spolupráce s Aukrem, s kolegy, kteří se věnují počítačové kriminalitě, a bylo poměrně složité odhalit člověka, který tu minci prodával, potom se dostat k tomu kupci…“ doplňuje Daniel Vítek.

Člověk, který minci našel, neodevzdal a pokusil se ji nelegálně prodat přes internet, se ale podle Vítka trestu vyhne. Od nálezu po prodej totiž uplynuly tři roky, proto je trestní stíhání promlčené.

Co se se Slavníkovským denárem teď bude dít, říká ředitel teplického muzea Radek Spála: „Mince by měla projít zásahem konzervátorů. Pak se budeme snažit ji zpřístupnit veřejnosti a bude zařazena jako chlouba naší expozice v numismatickém kabinetu.“

Podle něj by mohli minci zpřístupnit návštěvníkům už během léta.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související