Auta, kterými jezdili Lorenová a Presley, ukazuje liberecké technické muzeum - kopie

8. duben 2018

Království automobilů ukazuje Technické muzeum Liberec. V nové expozici je patnáct historických vozů vyrobených v letech 1906 až 1987.

Podle ředitele muzea Jiřího Němečka je to expozice luxusních aut. Vystavený tam je De Dion Bouton z roku 1906 nebo Rolls Royce Silver Dawn z roku 1950, kterým kdysi jezdil syrský princ. Expozice v pavilonu bývalého výstaviště je přístupná od včerejška.

„Myslím, že tady hodně dlouho zůstane, protože to je unikát. Není mi známo, že by někdo u nás měl vystavenou takovou sbírku,“ řekl Němeček.

Automobily jsou ze sbírky manželů Slavomíra a Hany Hadrabových z Liberce, kteří je muzeu zapůjčili. „Samozřejmě mi dělá potěšení, že i veřejnost bude moci sbírku vidět. Jsou tady reprezentativní královská auta, tak je škoda, aby byla někde jen v garážích,“ řekl Slavomír Hadraba.

Ve sbírce má nejen auto syrského prince, ale také typy aut, s nimiž jezdili jiní slavní lidé. Například Rolls Royce Silver Cloud l z roku 1959 měla herečka Sophia Lorenová, americký Caddillac De Ville z téhož roku využíval Elvis Presley a Daimler DS 420 britská panovnice Alžběta II. Sbírání automobilových veteránů se Hadraba věnuje zhruba deset let.

„Většinou hledáme přes internet a mám známé i v Anglii a Americe. Snažíme se vybírat nekomerční auta, taková, kterých tady není plno. Aby byly zajímavé a také, když jedeme na nějakou akci, tak aby jich tam nebylo dalších pět nebo deset,“ uvedl Slavomír Hadraba.

Ve sbírce má převážně anglická auta. „Ty mám nejraději, protože anglická klasika je prostě úžasná. Pak máme asi čtyři „ameriky“. Česko mám zastoupené pragovkou - Praga Piccollo z roku 1929,“ upřesnil. Nejbližší ze sbírky je mu sportovní britský vůz Schmallbach MG TR 4 z roku 1972. „Před deseti lety jsme ho získali jako prvního,“ dodal. Všechna auta z jeho sbírky jsou pojízdná, i tím bude podle něj výstava v muzeu nezvyklá. „Je to dělané jako živá expozice, to znamená, že pravidelně si budeme brát auta na nějakou vyjížďku či akci a zase ho sem dáme zpátky,“ řekl.

Němeček předpokládá, že expozice luxusních automobilů bude v pavilonu minimálně pět let. „Průběžně ji ale budeme obměňovat,“ dodal. Součástí výstavy je i automobilová dílna z první poloviny minulého století.

Technické muzeum je v areálu libereckého výstaviště. Otevřené je od roku 2014, kdy parta nadšenců jeden nevyužívaný pavilon přeměnila ve výstavní prostory. Postupně se rozrůstá, od města má pronajaté další tři pavilony. „Ještě letos představíme expozici pro fanoušky železnice a pak se budeme moci věnovat úpravám výstav v úplně prvním pavilonu, který jsme veřejnosti otevřeli před čtyřmi lety,“ dodal Němeček. V tomto pavilonu jsou historická auta, motocykly, jízdní kola, tramvaje i lokomotivy.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.