Teplická průmyslovka vychází vstříc svým studentům. Mohou si vybrat specializaci až v prvním ročníku

1. únor 2024 14:00

Žáci devátých ročníků se mohou od 1. února hlásit na střední školy. Letos poprvé elektronicky, ale zůstává i papírová podoba přihlášky. Podat je přitom mohou na tři školy v závazném pořadí. Teplická průmyslovka jim volbu usnadňuje. Zaměření si studenti mohou vybírat ještě během prvního ročníku.

„Zatím jsme vlastně nasimulovali, že ten 25 milimetrů tlustý kotouč je tlustý jenom pět milimetrů,“ vysvětluje studentům Vít Pokorný, který na průmyslové škole učí strojírenství.

Do dílen se tady dostanou všichni žáci prvních ročníků, a to bez rozdílu oboru.

„V prváku máme jak znalosti pro strojaře, tak pro IT. Máme to všechno spojené dohromady. Je to určitě zajímavější, než kdybychom měli rovnou od prváku jen IT – takhle vlastně uvidíme i místa a věci, které bychom jinak neviděli,“ přibližuje Lea Jenčíková, která studuje informační technologii.

Teplická průmyslovka, první ročník je stejný pro všechny obory

„První ročník je společný pro všechny obory,“ konstatuje ředitel teplické průmyslovky Jiří Nekuda a pokračuje: „Skladba předmětů je stejná, takže se studenti mohou na konci roku bez problémů rozhodnout, že chtějí přestoupit na jiný obor – od toho druhého ročníku začíná specializace.“

Škola tak podle zástupce ředitele Vladimíra Koudelky reagovala na častá přání rodičů: „Vedlo nás k tomu i to, že přece jen ve 14 letech dávat přihlášku… To dítě neví a po určité době tápe. Takže jsme jim to umožnili – využívají to ale ročně jen jednotlivci.“  

Jiří Kolman studuje první ročník IT oboru. Měnit ho neplánuje, ale možná volba pro něj při výběru školy hrála roli. „Byla tam ta možnost, že kdyby mě to vyloženě nebavilo, tak je vždycky možnost přejít na jiný obor.“

Teplice, střední průmyslová škola

Podobný názor má taky Michael Kříž, který už je ve druhém ročníku. „Máme tam vlastně i předmět dílenská cvičení, kde se učíme pilovat, pájet. To bych naopak rád viděl zahrnuté i do dalších ročníků, protože přece jen do IT patří nějaké ty základní zámečnické práce,“ konstatuje.

Zájemci o studium na teplické průmyslovce se můžou na přijímací zkoušky připravit v bezplatných online kurzech. Škola na březen připravila několik lekcí českého jazyka a matematiky.

Spustit audio

Související