Teplická knihovna v příštím roce omezí některé služby a provoz, přestavuje se tam podkroví

26. listopad 2023 10:51

Celý příští rok počítá s omezením služeb a provozu teplická knihovna. Začala tam totiž rekonstrukce podkroví. V historiské budově se pak rozšíří prostor pro dětské oddělení.

„Náklady jsou téměř čtyřicet milionů korun,“ řekla ředitelka knihovny Ivana Slunéčková.

Největší omezení čekají čtenáře od jara příštího roku a týkají se především oddělení pro dospělé, které bude služby poskytovat v omezené výpůjční době v náhradních prostorách v přízemí budovy.

Teplická knihovna sídlí od roku 1946 v novorenesanční budově z druhé poloviny devatenáctého století. Ta byla postavena jako gymnázium, pak ji koupil místní továrník a nechal přestavět na rodinnou vilu. Z této doby pochází neobarokní výzdoba vnitřních prostor.

„Knihovna sídlí v úžasné historické budově. Na druhou stranu za to ale platí určitým prostorovým omezením, “ řekla k tomu Slunéčková. V minulých letech se podařilo díky významným změnám uvnitř budovy vyřešit nedostatek místa pro volný výběr knih v oddělení pro dospělé v prvním patře budovy.

Přestavba podkroví umožní knihovně nabídnout dětem nové služby. Knihovny se dnes už neomezují pouze na půjčování knih, děti by měly podle ředitelky mít v knihovně prostor pro různé aktivity - organizované, spontánní, zájmové i individuální. 

V knihovně je registrováno přes 3600 čtenářů, z toho více než 800 dětí.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související