Teplice vyřadily Feyenoord, slávistům zázrak nevyšel

27. listopad 2003

Oba české fotbalové týmy uhrály v odvetách druhého kola Poháru UEFA remízu. Zatímco Teplicím ale skóre 1:1 proti Feyenoordu Rotterdam k postupu stačilo, pražská Slavia po bezgólové plichtě s Levski Sofia z poháru vypadla.

Zaplněná Stínadla sledovala duel, který měl od první minuty dramatický náboj. Hosté se po domácí prohře vrhli do útoku, zatímco domácí se soustředili na důslednou obranu, která měla vycházet ze zahušťování středu hřiště. Jenže Tepličtí se několikrát nechali akcemi po straně hřiště roztáhnout a hosté jej pak přiváděli do potíží. Domácí se do útoku moc nehrnuli, občasné Rezkovy výpady se daly spočítat na prstech jedné ruky, a ani Horváthův slabý střelecký pokus z 24. minuty neměl naději na úspěch. Osm minut před přestávkou navíc hosté své postupové naděje výrazně zvýšili. Kuijt z levé strany našel v rohu velkého čtverce Snoyla a ten v pádu napnul síť ve vzdálenějším rohu teplické branky. . Teplice ale inkasovaný gól okamžitě nastartoval k větší aktivitě, na strach o výsledek ve skutečnosti ani neměli čas. Už o dvě minuty později totiž stáhnul v nepřehledné situaci před svou brankou naprosto zbytečně Song Čong-kuk dravého Rezka a z nařízené penalty se Horváth nemýlil.

FK Teplice - Feyenoord Rotterdam 1:1 (1:1)

Branky: 40. Horváth z pen. - 38. Snoyl.
Rozhodčí: Layec - Faye, Harribey (všichni Francie).
ŽK: Horváth, Leitner - Snoyl, Schreuder.
Diváci: 17.054.
První zápas 2:0, postupují Teplice.

V bouřícím kotli stadionu Georgiho Asparauchova v Sofii se Slávisté bili o naději se značně oslabeným kádrem. Zranění nepustila do hry Dostálka, Petrouše, Gedeona a Hrdličku, chyběli také distancovaný záložník Piták a Milan Zachariáš, který reprezentuje na světovém šampionátu do 20 let. Velkou premiéru v sešívaném dresu si tak mohl odbýt na postu defenzivního záložníka teprve šestnáctiletý Michal Švec. Pražané se poprvé osmělili ve 20. minutě, ale bulharská obrana si s dlouhým pasem směřujícím na Adauta poradila. Stejně jako na druhé straně gólman Černý, na kterého si nepřišel Čilikov. Černý vzápětí vyšel vítězně i z dalšího souboje s Georgim Ivanovem. Beránkův tým byl při chuti, prudký centr Tomáše Doška nakonec lapil bulharský brankář. V těch chvílích byli hosté lepší a nepouštěli Levski na dostřel. Domácí se pokoušeli dostat do pokutového území Slavie nakopávanými míči, ale ve vzduchu kralovali především znamenití hlavičkáři Latka s Müllerem. Také nástup do druhé půle patřil Pražanům, po Adautově trestném kopu chyběl v závaru jen kousek k úspěchu Kukovi s Bejblem. Hra se přelévala ze strany na stranu a po deseti minutách se taktovky utkání zase chopili Bulhaři. I přesto - a mzná právě proto, že jim remíza 2:2 z prvního zápasu zajišťovala za bezbrankového stavu postup.

Levski Sofie - Slavia Praha 0:0

Rozhodčí: Vollquartz - Pedersen, Hansen (všichni Dán.).
ŽK: Bukarev, Kolev - Kratochvíl.
Diváci: 26.000.
První zápas 2:2, postupuje Levski.

autor: vbi
Spustit audio