Teplárna v Chomutově chce v budoucnu pálit místo hnědého uhlí odpad

9. prosinec 2022 09:24

Teplárna v Chomutově chce v budoucnu pálit místo hnědého uhlí odpad. Vyplývá to z jejího záměru zveřejněného v databázi ministerstva životního prostředí.

Podle zveřejněné dokumentace plánuje teplárna skončit s výrobou tepla z hnědého uhlí – má v plánu nahradit ho spalováním odpadu. Nové roštové kotle ho mají ročně spálit až 60 000 tun. Díky tomu chce firma Actherm, která teplárnu vlastní, snížit závislost na plynu a udržet přijatelnou cenu tepla.

Společnost počítá s tím, že se bude do Chomutova dovážet směsný komunální odpad z celé západní části Ústeckého kraje. „Jedná se o už jinak nezpracovatelné zbytky z třídění, které se za normálních okolností i podle taxonomie mají svážet na skládky – z Chomutovska, Klášterecka, Žatecka,“ vysvětluje jednatel Acthermu Daniel Zeman.

Vedle toho má do spalovny mířit i odpad ze sousedního kraje, tedy z Karlovarska nebo Sokolovska.

Lidé v Chomutově a okolí se ale podle jednatele firmy Daniela Zemana obávat zhoršení ovzduší a životního prostředí nemusí – v teplárně má být instalováno zařízení, které v tuto chvíli představuje nejlepší technické řešení pro spalování odpadů. „Čtvrtá generace těchto strojů už má takové parametry, že sice nejsou dokonale ekologicky čisté, ale ta jejich stopa je redukována na absolutní technické minimum,“ dodává Zeman.

Záměr chomutovské teplárny je na začátku procenu EIA

Záměr na vybudování spalovny a tzv. ekologizaci chomutovské teplárny musí ještě projít procesem EIA, tedy posouzením vlivu na životní prostředí. Ten je teď na začátku, tedy v takzvaném zjišťovacím řízení.

Pokud teplárna souhlasné stanovisko získá a dostane i územní a stavební povolení, chce začít s budováním spalovny na konci roku 2024. Náklady přesáhnou podle Daniela Zemana 2 miliardy korun.

Připomínky k plánům teplárny mohou lidé posílat do 2. ledna na ministerstvo životního prostředí. Vedení města podle náměstka primátora Davida Dindy z hnutí Nový Sever nemá v tuto chvíli o plánech teplárny žádné informace. Podle Daniela Zemana chce firma Actherm o svých plánech se zástupci radnice jednat.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související