Tablet ve škole

31. srpen 2012

Už za pár let možná školáčci přijdou do školy jen s tabletem, který váží něco málo přes jeden kilogram a nic víc potřebovat nebudou. Jde o zařízení, které umí nahradit sešity i učebnice.

Na tabletu se dá pohodlně psát, kreslit, vejdou se do něj stovky knih a ovládání je velmi jednoduché. I když programy pro ty úplně nejmenší jsou od tří let, ani dvouleté dítě s tím většinou nemá problém. Programů pro předškoláky je na tabletech opravdu hodně.

Nejpopulárnější bude nejspíš „Předškolní brašnička" - prográmek, ve kterém děti skládají jednoduchá slova z písmen, počítají, skládají puzzle, poznávají obrysy a vy jim dokonce můžete do tohoto prográmku vlastním hlasem nahrát pochvalu nebo pokárání, když se spletou.

U malých dětí mají velký úspěch i virtuální zvířátka, která se můžou pohladit, poškádlit a ještě po vás, upraveným hláskem, zopakují to, co řeknete.

Na tablety existuje spousta kreslících programů i pro ty nejmenší. Všichni školou povinní určitě rádi sáhnou po rozvrhu hodin, který vám připomene, že máte udělat úkol, nebo že se blíží písemka a ještě umí rozlišit liché a sudé týdny.

Na tabletech najdete i několik hodně povedených atlasů světa nebo lidského těla, určených pro studenty medicíny, nepřeberné množství slovníků, překladačů, encyklopedií a podobně. Je tam prostě snad všechno, co by student mohl potřebovat. Programů s podporou češtiny zatím tolik není, blýská se ale na lepší časy.

Na severu Čech najdeme dokonce školu, která jako první u nás (minulý rok) zavedla na prvním stupni vyučování na iPadech.

V září se navíc objeví i první interaktivní učebnice pro tablety. Doba, kdy si školák ponese místo těžké školní brašny malý tablet, není tedy zřejmě až tak vzdálená.

autor: Milan Král
Spustit audio