Syntetickou DNA jako ochranu proti zlodějům nabízí na jízdní kola Rumburk a Varnsdorf

18. květen 2017

Městská policie v Rumburku a nově také ve Varnsdorfu na Děčínsku nabízí cyklistům označení jejich kola syntetickou DNA. Ta může pomoci objevit ukradené kolo. Strážníci obou měst se v červnu chystají nabídnout tuhle možnost široké veřejnosti.

„Na kola, která najdeme, se díváme pomocí UV lampy, jestli na nich není syntetická DNA,“ vysvětluje preventista rumburské městské policie Vítězslav Šich a dodává: „Je asi 10 míst, která se syntetickou DNA označují, aby, i když někdo to kolo rozebere, se poznalo, že nějaký ten díl je odjinud.“

Pokud si necháte své kolo syntetickou DNA označit, policisté ho po označení nafotí a přidají ho do celorepublikové databáze označených jízdních kol. „Do letošního roku se tam přihlásilo zhruba 15 % majitelů kol z celé České republiky,“ dodává Šich.

Syntetickou DNA jako ochranu proti zlodějům nabízí na jízdní kola Rumburk a Varnsdorf

Letos budou mít lidé v Rumburku příležitost nechat si svá kola označit 24. června. ůZatím jsme jich tu označili 50. Nejdražší z nich stálo 150 000. Elektrokola také značíme,“ doplňuje Šich.

Do označování jízdních kol se pustili také ve Varnsdorfu. „Zatím je to všechno na začátku, máme jich označeno 21. teprve teď to půjde do městských novin,“ vysvětluje velitel varnsdorfské městské policie Martin Špička.

V celé České republice nabízí toto označení celkem 27, převážně městských, policií. Služba označování jízdních kol syntetickou DNA je zdarma. Je totiž hrazená z programu prevence kriminality.

autor: dap
Spustit audio