Synagoga v Budyni nad Ohří se po pětileté rekonstrukci otevírá veřejnosti

16. duben 2024 15:49

Synagoga v Budyni nad Ohří na Litoměřicku se po rozsáhlé rekonstrukci otevírá veřejnosti. Celkové opravy stály 24 milionů korun a většinu pokryla dotace z Norských fondů. Synagogu se podařilo zachránit a opravit podle jediné dochované fotografie. Opravený svatostánek teď bude sloužit kulturním akcím.

Kromě známé melodie z muzikálu Šumař na střeše otevřely bránu budyňské synagogy i repliky historických klíčů.

Synagoga v Budyni nad Ohří se otevírá veřejnosti

„Těmito klíči to odemykáme – tento je od hlavních dveří od synagogy a tento klíč je od dámské galerie, na kterou se vstupuje bočním venkovním schodištěm,“ ukazuje starosta Petr Kindl za KDU-ČSL dva klíče od opraveného svatostánku, kterému ještě před pěti lety hrozilo zřícení.

Přístup na dámskou galerii chyběl už od 50. let. „Později došlo k odstranění schodiště na dámskou galerii a ten vchod na ni byl zazděný. Po válce byla vlastně celá ta dámská galerie odstraněná, protože se celá synagoga začala využívat jako skladiště,“ přibližuje Kindl.

Po nezbytném zajištění statiky přišli ke slovu restaurátoři. Vrátit synagoze zašlou slávu ale nebylo jednoduché. „Nejtěžší bylo to vymýšlení, jak to mělo asi všechno být. Měli jsme k dispozici jen jednu fotografii,“ říká František Hejda.

Tým restaurátorů strávil prací na interiérech přesně dva roky. „Je to krásný pocit, podílet se na něčem takovém, co má opravdu historickou a kulturní hodnotu. Jsem vděčná, že jsem si mohla něco takového sama vyzkoušet,“ shrnuje své pocity restaurátorka Milada Hejdová.

„Holky mi pomáhaly s veškerým pozlacováním, dali jsme tam asi 450 plátků,“ upřesňuje František Hejda s tím, že kromě detailní výmalby bylo zapotřebí pozlatit i samotný áron.

Synagoga teď bude sloužit hlavně kulturním akcím. „Bude tady instalovaná trvalá výstava o životě Židů v Budyni nad Ohří, ta už je zpracovaná a budeme ji sem teď instalovat. Potom tu budou i dočasné výstavy, které budou o životě Židů v Budyni, o židovské komunitě nebo o Památníku Terezín,“ dodává starosta Petr Kindl.

Spustit audio

Související