Bývalá synagoga v Jirkově po letech oprav otevírá pro první návštěvníky

2. červen 2021 09:26

Po uvolnění protiepidemických opatření se otevírají další památky. Návštěvníci se například od 2. června mohou znovu podívat do prohlídkové štoly Starý Martin v Krupce, v Jirkově zas pro ně zpřístupní opravenou budovu bývalé synagogy.

Radnice dům odkoupila od soukromého majitele v roce 2016 za 4 miliony korun. Budova do té doby sloužila jako sběrna surovin.

Bývalá synagoga v Jirkově na Chomutovsku by měla od října sloužit kulturním účelům

Původní podoba interiérů synagogy, postavené v polovině 19. století, se nedochovala. Jirkovští Židé ji prodali ještě před válkou.

Město nechalo opravit vnitřní prostory tak, aby původní účel budovy připomínaly. Stavební práce trvaly necelých 5 let a stály 8,5 milionu korun. Opravená budova bude sloužit k výstavám a koncertům.

Upravené je i její okolí, kde vznikla odpočinková zóna s lavičkami. Původně se do jirkovské synagogy měli první návštěvníci podívat loni na podzim, kvůli pandemii se ale její otevření opozdilo.

Otevírá se i štola Starý Martin

Se zpožděním se 2. června otevírá i štola Starý Martin v Krupce na Teplicku. Pro návštěvníky si tam připravili několik novinek – jako například nový rezervační a odbavovací systém.

Štola Starý Martin - vchod

Návštěvník si může na webu vybrat den a čas prohlídky a rovnou zaplatit. Pak přijde SMS zpráva a e-mailem vstupenka. Při vstupu pak stačí jen ukázat elektronickou vstupenku nebo kód z SMS.

Turisté, kteří dávají přednost platbě hotovostí přímo u štoly, o tuhle možnost nepřijdou – navíc si na webových stránkách mohou zkontrolovat volné termíny prohlídky.

Dalším vylepšením provozu štoly je audioprůvodce v německém a anglickém jazyce. Dosud si cizinci museli prohlídku s průvodcem domluvit předem. Teď si nahrávku stáhnou z internetové stránky štoly Starý Martin na webu města Krupky, nebo si přímo ve štole půjčí přehrávač s už nainstalovaným průvodcem.

Spustit audio

Související