Studentský tým gymnázia v Litvínově se chystá do USA na závody modelů s vestavěným vodíkovým článkem

16. červen 2023 08:55

Do Las Vegas ve Spojených státech amerických se na počátku září chystá skupina gymnazistů z Litvínova. Vyhráli totiž republikový pohár v sestrojení a řízení RC modelů. Nejde přitom o standardní modely aut na benzín nebo baterie, ale o stroje, které využívají částečně vodíkový pohon. Takové autíčko si studenti nejen sami sestrojili, ale hlavně ho ladí po technické stránce do posledního detailu.

Zvuk rádiem řízeného autíčka napájeného vodíkovým článkem se nikterak neliší od modelu na baterie. Vyhrát s takovým autem závody je ale mnohem obtížnější.

„Nesmíte především do ničeho bourat, protože každý náraz znamená zdržení – je proto lepší jet pomaleji, ale nebourat a vystačit s energií – tedy nebrzdit do zatáček, ale jen pouštět plyn. A také to na rovinkách nerozpalovat naplno, spíš jet stejně rychle všude,“ vysvětluje Tomáš Malíček, jeden z řidičů.

Z Litvínova do Las Vegas

Středoškolský HC Verva Racing Team 44 z litvínovského gymnázia začal závodit s modely autíček s vestavěným vodíkovým článkem v roce 2018. Letos vyhrál republikový pohár.

V čem je vlastně rozdíl mezi klasickým modelem na baterie a tím s vodíkovým článkem?

„V době dojezdu, protože to auto, které má jen baterie, tak má podle kapacity určitý dojezd. Když je tam ale nastavený vodíkový článek, tak je to věc, která dává více energie, takže pak na baterii, na kterou byste jinak jezdili třeba jen hodinu, jezdíte tři hodiny,“ vysvětluje učitel gymnázia a vedoucí závodního týmu Martin Laxa.

Zájemci se mohou na závody modelů na vodíkový pohon přijít podívat na litvínovské gymnázium v sobotu 24. června od 10 hodin. Už 16. června od 14:00 je ale možné se s týmem a technikou seznámit v litvínovské městské knihovně.

Mezinárodní závody v Las Vegas čekají HC Verva Racing Team 44 v září.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související