Sousedský dům v Litvínově chce snížit náklady na energie fotovoltaikou, nejdřív ale musí opravit střechu

14. červen 2023 09:44

Sousedský dům Libuše na problémovém sídlišti Janov v Litvínově pomáhá už devět let mladým lidem z tamních chudých rodin. Do secesní vily docházejí na doučování, ti starší si budují ve sklepě hudební zkušebnu, zvelebují zahradu nebo tvoří v ateliéru. Na zahradě si na začátku června poprvé upekli pizzu ve vlastnoručně vyrobené peci. Teď má ale Libuše problém, nemá peníze na opravu střechy

„Na Libuši se snažíme o nějakou rekonstrukci nebo restauraci sousedských vztahů – chodí sem široká škála lidí, od studentů medicíny, práv až po lidi, kteří třeba mají problém s tím dokončit obor zedník. My jim poskytujeme prostor pro bezpečné trávení volného času, ta náplň ale není tak úplně na nás, ale na nich,“ popisuje, k čemu sousedský dům Libuše slouží, Petr Globočník ze spolku My Litvínov.

Když dům před devíti lety kupoval, byla to ruina bez oken, dveří a místy chyběla i podlaha. Dnes už je spodní část domu obyvatelná. Z velké části při renovaci domu pomohli místní – i dospělí i ti dospívající.

„Libuše, to je poměrně starý barák, který má vysokou energetickou náročnost. Za loňský rok nám přišel astronomický nedoplatek – 85 000 korun, to se do budoucna nesmí opakovat. Proto bychom v rámci projektu Zelená úsporám rádi pořídili několik panelů, abychom tu energetickou náročnost snížili,“ dodává Globočník.

Při plánování upevnění fotovoltaických panelů se ale přišlo na to, že je původní střešní krytina neunese. Petr Globočník kromě hypotéky, splacení nedoplatku za teplo a splátek úvěru za fotvoltaiku, tak musí ještě zaplatit zhruba 100 000 korun za opravu střechy. A na to už zkrátka nemá prostředky.

„Na tu rekonstrukci střešní krytiny se snažíme vybrat peníze v rámci veřejné sbírky. Oprava té části střechy bude stát zhruba 100 000 korun,“ dodává Globočník.

Aktuálně je na účtu sbírky na platformě Donio více než 24 000 korun. Oprava střechy začne v létě.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související