Studenti i učitelé gymnázia v Litvínově si zvykají na provizorní prostory. Dělníci totiž jejich stálé sídlo opravují

5. září 2024 13:04

Chybějící tabule nebo třídy provizorně vytvořené na chodbách nebo v tělocvičně. Tak vypadají náhradní prostory gymnázia v Litvínově na Mostecku. V historické budově gymnázia Masaryka totiž dělníci pracují na generální opravě.

Učitelka španělštiny Barbora Volejnová má v improvizované třídě jen malou nástěnnou bílou tabuli. „Nemám s tím žádný problém, je to v pořádku – tabule stačí. Prostory také vyhovují, takže jsme tu spokojeni,“ shrnuje.

Budovu bývalého prvního stupně základní školy U Bílého sloupu muselo gymnázium připravit přes prázdniny na návrat žáků. Vrátili se sem po desítkách let.

Gymnázium T. G. Masaryka v Litvínově

„Dostali jsme ji prázdnou, čistou. Takže jsme si ji vymalovali, posílili světelný efekt a učíme,“ vysvětluje ředitel školy Jan Novák. Největším problémem je podle něj vybavení učeben: „Všeho všudy tu zbyly dvě tabule po původní škole, takže jsme museli něco instalovat, a těm psavějším pedagogům, třeba matikářům, to nestačí, takže to je asi to nejslabší místo.“

Učitelé si musejí zvykat na společnou sborovnu

Učitelé si musí zvykat například i na sborovnu. „To je velká novota pro kolegy – nejsou zvyklí sedět pospolu. I to bude během roku velmi zajímavé, zatím to je ale dobré, bez incidentu,“ dodává Novák.

Jedna třída vznikla z bývalé tělocvičny, druhá ve vestibulu chodby. Studentům ale náhradní prostory nevadí. Studentka maturitního ročníku Marie Hovorková si jen musí zvyknout na přecházení mezi dvěma budovami: „Je to trochu složitější, musíme se přesouvat.“

Za rekonstrukci topení, elektrických rozvodů, vody a toalet v původní budově gymnázia zaplatí zřizovatel, Ústecký kraj, 30 milionů korun. Práce tam potrvají do poloviny příštího roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související