Štrúdl z těsta s vejcem a práškem

Tady se dává méně tuku, o křehkost se postará kypřicí prášek…

Suroviny:
250 g hladké mouky
150 g hery
1 celé vejce
4 lžíce vody
půl prášku do pečiva
jablka, skořice, rozinky, ořechy…

Postup:

1. Z mouky prosáté s kypřicím práškem, hery, vajíčka a vody vypracujeme hladké těsto. Nejprve rozsekáme heru do mouky a pak přidáme vejce a vodu.

2. Z těsta vyválíme placky, naplníme jablky, podle chuti přidáme rozinky (třeba předem namočené v rumu) a sekané ořechy. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme ještě placku pod jablka posypat jemnou strouhankou nebo piškotovou strouhankou.

3. Zavineme a na plechu s pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě upečeme.

4. Chceme-li připravit slavnostnější podávání, můžeme kousek závinu na talířku doplnit třeba kopečkem vanilkové zmrzliny a šlehačkou.

Dobrou chuť vám přeje Marie Vořechovská a Český rozhlas Sever!