Šťovíkový boršč

To byste nevěřili...

Suroviny: Velká hrst zdravého šťovíku, vepřové koleno (ne uzené), 5-6 vajíček, 1 šlehačka nebo kysaná smetana, 5-7 středně velkých brambor, 1 větší cibule, nové koření, mletý i celý pepř, bobkový list, sůl, olej. Množství přísad volíme podle velikosti kolena.

Pracovní postup: Koleno v hrnci zalijeme vodou, aby bylo zcela potopené, přidáme všechno koření a přiměřeně osolíme. Dáme vařit. Na pánvi na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, podusíme na ní omytý a usekaný šťovík - až změní barvu ze zelené na khaki. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme a nakrájíme na kostky. Maso vaříme pěkně do měkka, aby šlo hezky od kosti. Pak ho vyndáme a do vývaru dáme oloupané a nakrájené brambory a uvaříme je. Potom do polévky vrátíme nakrájené maso - včetně kůžičky, přidáme nakrájená vejce a dušený šťovík, chuť doladíme kostkou masoxu. Když se masox rozvaří, přidáme buď kysanou smetanu nebo mírně okyselenou šlehačku - ta už by se neměla vařit, aby se nesrazila. Podle chuti ještě dopepříme, dosolíme nebo použijeme vegetu - ale málo.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER A AUTOR RECEPTU JIŘÍ SOLAR!