Stavební firma velkým jeřábem sundává části vysloužilého železničního mostu na cestě do Dolního Žlebu

13. březen 2022

Řidiči musejí počítat s dvoudenní úplnou uzavírkou silnice do Dolního Žlebu. Dojet autem se dá jen k prvnímu viaduktu.

Do Prostředního a Dolního Žlebu je tak možné se dostat jen vlakem nebo přívozem přes řeku Labe.

Místo je dnes a zítra od šesté hodiny ranní do šesté večerní pro dopravu uzavřené. Lidé, kteří bydlí v Prostředním nebo Dolním Žlebu se do svých domovů dostanou jen vlakem nebo přívozem, který jezdí ze Hřenska. „Jsme na to připravení,“ říká převozník Martin Neumann. „Ráno začínám dřív, večer to je stejné,“ dodává převozník s tím, že prám jezdí právě do šesté hodiny večerní, kdy budou moci auta opět využít jedinou příjezdovou cestu do oblasti.

Pro místní neznamená uzavření příjezdové cesty větší komplikaci. „Nedá se nic dělat, musíme to přežít. Jsou to jenom dva dny, takže to je pohoda,“ usmívá se Vlastimil z Prostředního Žlebu.

Přívozem se teď musí i turisté, jako paní Andrea z Děčína s kamarádkou na pěší túru z Dolního Žlebu na Maxičky.

Příjezdová cesta je do Žlebu uzavřená kvůli velkému jeřábu, který snáší starou konstrukci vysloužilého 265 metrů dlouhého železničního mostu. Jeho výměna je součástí velké rekonstrukce nákladní trati z Děčína-Východ do Prostředního Žlebu. „Původní konstrukce bude rozdělená podélně i příčně na čtyři části,“ vysvětluje Dušan Gavenda, mluvčí Správy železnic. „Ty se pak budou během pondělka snášet na zem a rozpalovat na ještě menší kusy, které už bude možné z místa odvézt,“ dodává.

Kvůli výměně mostu je trať pro nákladní dopravu od začátku března uzavřená. Celkově bude stát rekonstrukce úseku víc než miliardu korun. Vlaky na trať vrátí 15. listopadu.

Spustit audio

Související