Stavba silničního mostu v Litvínově bude díky mírné zimě hotová o několik měsíců dříve

17. únor 2022 08:21

Stavba silničního mostu v Podkrušnohorské ulici v Litvínově zřejmě skončí několik měsíců před plánovaným termínem. Může za to i letošní mírná zima. Dělníci mohou díky vyšším teplotám od počátku roku stavět prakticky bez přerušení. Některé práce zvládnou díky počasí dřív i v sousedním Mostě – například opravu hradeb na hradě Hněvín.

„Oproti původnímu plánu jsme o kousek vepředu. Budeme se snažit to stihnout v daném termínu – tím je říjen. Asi ten termín bude i o něco zkrácen, ale nebudeme říkat, o kolik,“ říká stavby vedoucí Marek Šulc ze společnosti Firesta, která staví nový silniční most v ulici Podkrušnohorské v Litvínově. I když nechce být konkrétní, most by mohl sloužit řidičům o několik měsíců dřív, než bylo plánováno.

Stavba silničního mostu v Litvínově bude díky mírné zimě hotová o několik měsíců dříve

Dělníci už stavbu mostu v podstatě dokončují. Může za to i mírná zima. „Tím, že jsme veškeré technologie, které je potřeba provádět za dobrých klimatických podmínek, udělali vloni, tak lze pokračovat v následujících pracích. Teď se už dělají úpravy pod mostem, veškeré zádlažby, parkoviště a na mostě se provádí poslední římsa na nosné konstrukci. Plus odvodnění celého mostu,“ dodává Šulc.

Rychleji probíhají stavební práce i v Mostě

Nepříliš mrazivou zimu bez sněhových srážek si chválí i v sousedním Mostě. Letošní zima je pro stavbaře příznivá.

Stavba silničního mostu v Litvínově bude díky mírné zimě hotová o několik měsíců dříve

„Je určitě příznivější, než ty zimy, které byly v předchozích letech. Některé stavby opravdu můžeme provádět i v tomto období. Rychleji bychom tak mohli dokončit například rekonstrukci opěrných zdí na Hněvíně, kanalizační přípojku na Funpark na vrchu Šibeník, snížení energetické náročnosti třetí základní školy v Mostě, nebo rekonstrukci chodníků v ulici Prokopa Holého,“ říká vedoucí odboru zadávání veřejných zakázek mosteckého magistrátu František Jirásek.

Zima ale ještě není u konce. Stavbaři proto s napětím očekávají, jaký bude konec února a březen. Podle meteorologů by ale do počátku března extrémní nadílka sněhu nebo velmi nízké teploty přijít neměly.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související