Stát plánuje postavit velkou přehradu u Kryr. Měla by pomoci proti povodním i v boji se suchem

13. srpen 2019

Novou velkou přehradní nádrž plánuje postavit stát nedaleko městečka Kryry u Podbořan na Lounsku. Dílo by zadrželo vodu o objemu až osm milionů kubíků a pomohlo by jako ochrana proti povodním, ale také jako opatření při boji proti dlouhodobému suchu.

Vodní plocha bude asi dva až tři kilometry za městem Kryry směrem na Petrohrad. Teď jsou v této krajině chmelnice, svahy s loukami, ale také například silnice, železnice a třináct staveb.

Přehrada vznikne na Podvineckém potoce. Podle Jana Svejkovského, mluvčího státního podniku Povodí Ohře Chomutov, bude hráz vysoká asi 19 metrů. Celá nová vodní plocha na délku bude měřit přibližně dva kilometry.

Povodí Ohře pro začátek stavby ještě nestanovilo přesné termíny. Ty budou záviset na mnoha úředních postupech a krocích, které stavbě předcházejí. Podle Svejkovského by ale mělo být toto vodní dílo postavené do roku 2039, plný provoz by pak měl začít v roce 2042.

Nová přehrada by podle současných odhadů měla stát kolem dvou miliard korun. Záměr už schválila vláda České republiky.

Nová přehrada by měla pomoct v boji se suchem nejen na Žatecku a Podbořansku, ale díky propojení se soustavou dvou dalších nových menších nádrží, plánovaných v Rakovnicku, by mohla vylepšit stav dvou menších vodních toků v období sucha i tam.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související