Starostové ve Šluknovském výběžku mají obavy o bezpečnost – chybějí tam desítky policistů

4. leden 2023 14:34

Ve Šluknovském výběžku chybějí policisté. Na jejich nedostatek poukazují tamní starostové. Mají obavy, že v oblasti dojde ke zvýšení kriminality. Třeba na obvodním oddělení ve Velkém Šenově, které se stará o celou severní část Šluknovského výběžku, by mělo být 14 policistů, aktuálně jich tam devět chybí.

V Rumburku jsem pracoval dlouhé roky na druhém oddělení, a teď jste starostou. Když jsem odcházel od policie, tak z celého Ústeckého kraje odešlo 70 lidí. Jen z Rumburka, z našeho oddělení, odešlo tehdy pět lidí,“ vzpomíná nezávislý starosta Mikulášovic Aleš Jandus.

Do Mikulášovic, stejně jako třeba do sousedního Vilémova, zajíždí policisté z obvodního oddělení ve Velkém Šenově. „Je tam teda velký podstav, a to se samozřejmě začne dřív nebo později projevovat i u nás, na úrovni běžného života,“ konstatuje nezávislý starosta Vilémova Zdeněk Černý.

Vilémov se sice s kriminalitou doposud nijak výrazně nepotýkal, to se ale podle starosty může velmi rychle změnit. „Zrovna ráno jsem mluvil s kolegou, který tu viděl skupinu jiříkovských občanů, kteří si to tu už objížděli – samozřejmě se ví, že tu ta hlídka není,“ dodává Černý.

V celém Ústeckém kraji chybí přes 500 policistů

Další obvodní oddělení policie je v Krásné Lípě – tam policisté nechybí a tak jezdí vypomáhat v okolí.

„To naše oddělení v současnosti vypomáhá ve Varnsdorfu, to šenovské je teď posilováno Rumburkem a Šluknovem. Je jasné, že je v tom prostředí těch policistů méně, a že z toho plynou určité obavy,“ vysvětluje nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Podle ředitele krajského ředitelství policie Ústeckého kraje Jaromíra Knížete zatím v okresech, kde je policistů málo, vypomáhají oddělení s dostatečným počtem lidí. „Dlouhodobě je na tom nejhůř územní odbor Chomutov, kde je v současnosti podstav 28 procent. Následuje Děčín, kde se ta situace v posledním roce zhoršila, a pak i územní odbor Teplice,“ vypočítává Kníže.

Podle něj chybí v celém Ústeckém kraji 561 příslušníků. Policie tak nabírá lidi po celý rok, nabízí různé benefity, jako třeba stabilizační příplatky, příspěvky na dovolenou nebo možnost dalšího studia.

Spustit audio

Související