Stačí špetka! Uzená paprika promění guláš, pizzu i pomazánku
Uzená paprika má tmavě červenou barvu a typické aroma. Papriky se po sklizni několik týdnů pomalu suší kouřem z dřeva, což jim dodává charakteristickou vůni a především chuť. Poté se melou na jemný prášek.
Stačí přidat špetku tohoto sypkého koření do jídel, kam běžně dáváte sladkou papriku, a získají tím nezaměnitelnou chuť i provonění. Kouř působí i jako konzervant, takže uzená paprika si drží aroma déle než neuzená.
Skvěle se hodí do všech typů gulášů, ale i na ryby, pizzu, do marinád, ke grilované zelenině a na přípravu jídel z mletého masa. Vyzkoušet ji můžete i při přípravě delikates ve studené kuchyni, ochutí sýry a pomazánky. Zajímavá a netradiční je v kombinaci s česnekem. Ostatně ve Španělsku je uzená paprika považována za duši mnoha regionálních jídel, podobně jako právě česnek v našich končinách.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.