Správný štětec vám usnadní práci. Přírodní štětiny používané na štětce jsou z čínských prasat

24. červen 2015
Jak správně nakupovat

Na trhu je spousta typů štětců, stačí si jen vybrat. Pokud vyberete dobře, bude se vám dobře pracovat s barvou. V opačném případě si můžete práci dost zkomplikovat.

Existují štětce na syntetické i vodou ředitelné lazury, na akryly, či vodou ředitelné krycí barvy. Tyto štětce se od sebe liší především štětinami. Štětec na akryl má štětiny umělé, štětce na lazury využívají kombinaci štětin přírodních i umělých.

Každý štětec by měl mít štítek s označením, na jaký typ práce je vhodný. Věděli jste, že přírodní štětiny, které se používají při výrobě štětců, pocházejí z čínských prasat?

Speciální kategorií jsou štětce na louh. Nedají se použít na nic jiného, výhodou je to, že louh je narozdíl od jiných barev nezničí. Tyto štětce mají umělé štětiny.

Jak vybrat správný štětec?
Univerzální štětce jsou na výběr slabé i silnější, s kratšími i delšími štětinami, jejich výběr záleží na tom, jak s nimi chcete nakládat. Užší plochý štětec s kratšími štětinami se hodí na malování linek nebo dotírání rohů. Štětec s delšími štětinami má širší uplatnění a dá se použít na vodou ředitelné i na syntetické barvy a také na nitrocelulózové laky.

Kulaté štětce používejte na potrubí nebo na to, co je kulaté. Výhodou kulatého štětce je to, že se lépe drží v ruce. Kdysi se používaly především kulaté štětce a dnes se k tomu opět „fajnšmekři“ vrací.

Rozdíly v nabídce jsou i v tom, pro koho jsou štětce určeny. Liší se štětce pro profesionály, a štětce pro amatérské použití. Štětce pro profesionály mají delší a kvalitnější štětiny, dřevěnou rukojeť a lépe se drží. Samozřejmě ruku v ruce s vyšší kvalitou jde vyšší cena.

Kvalitní štětec si zaslouží péči.
Jak dlouho vám štětec vydrží, záleží na tom, jak a jak často se používá. Profesionálové používají na každou zakázku nový štětec, aby byl výsledek jejich práce opravdu kvalitní.

Po každém použití štětec dobře vyčistěte. Pokud jste pracovali s vodou ředitelnými barvami, udělejte to hned, dokud je štětec mokrý, namočte ho ve vodě a vyperte. Pozor! Nestačí štětec namočit, musíte ho pořádně vyprat. Obdobně pečujete o štětec na akrylátové barvy, jen místo vody použijete ředidlo.

Náš tip: před prvním použitím nový štětec vyperte v teplé vodě. Ne v horké, ne v studené, ale v teplé vodě. Nechejte ho úplně vyschnout a pak ho můžete používat. Účelem této koupele je, aby štětiny nevypadávaly, protože lepidlo, které je drží, se lépe „roztáhne“. Platí to i u štětců, které mají držadlo z umělé hmoty,i ty mají štětiny přilepené lepidlem.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio