Správa železnic opravuje viadukt v Novoveské ulici v Teplicích. Práce omezily vlakovou i silniční dopravu

20. září 2023 13:15

Dva železniční přejezdy v Teplicích nově ochrání závory. Správa železnic podle mluvčího Jana Nevoly vylepšuje za zhruba 56 milionů korun trať, která vede do Úpořin. Opravuje také propustky nebo viadukt v Novoveské ulici, která vede do sídlišť Bílá cesta a Nová Ves.

„Most vlastně úplně zmizel, už tady není,“ konstatuje Pavel Juračka. Zastupuje stavební firmu Viamont, která zakázku od Správy železnic získala. „V podstatě je teď vyloučená jak železniční doprava na trati, tak i ta silniční. Takže stavba probíhá za vyloučení silničního provozu a silniční dopravy, což je ideální,“ konstatuje.

Teplice, Novoveská ulice, oprava viaduktu

„Máme hotové železobetonové základy, teď budujeme dříky, udělají se železobetonové úložné prahy,“ popisuje stavbyvedoucí Jindřich Tulík situaci na stavbě a pokračuje: „V Praze máme hotové prefabrikáty, ty se potom dovezou. A čekáme na 9. října, na návoz ocelové konstrukce.“

„Tady uvidíte hezkou ocelovou konstrukci, nad níž bude zábradlí, a tam se budou pohybovat projíždějící vlaky,“ doplňuje ho Pavel Juračka. Slibuje přitom, že vlaky budou mít díky nové konstrukci i menší hlučnost než v minulosti.

Novoveská ulice je uzavřená i pro pěší

Zatím ale stavba omezuje dopravu do teplických sídlišť Bílá cesta a Nová Ves. Novoveská ulice, která vede pod viaduktem, je zavřená pro veškerou dopravu včetně pěší. Příjezdy okolními ulicemi Pařížská a Bílinská vedou přes železniční přejezdy, kde Správa železnic staví závory.

„Potom, když se bude dělat přejezd v Pařížské ulici, tak tady jednosměrně zprovozníme na určitou dobu podle dopravního opatření, provoz pod mostem – za naší činnosti, kdy budeme ještě dodělávat přilehlé komunikace – chodníčky,“ dodává Juračka.

Podle Správy železnic by práce na trati Řetenice – Teplice – Úpořiny měly skončit 27. října. Zatím místo osobních vlaků jezdí náhradní autobusy.

Opravené přejezdy budou nově chránit závory, úzký železniční viadukt poblíž restaurace Čáslavka pak nahradí ocelová konstrukce s vyšší podjezdnou výškou a větším prostorem pro dva jízdní pruhy a také s chodníky.

Spustit audio

Související