Správa železnic letos v Ústeckém kraji dokončila osm velkých staveb, nejvíce jich bylo na Žatecku

3. srpen 2023 12:08

Během letošního roku prozatím Správa železnic dokončila v Ústeckém kraji osm velkých staveb. Jde například o rekonstrukci nástupišť v železniční stanici Roudnice nad Labem a zajištění bezbariérového přístupu nebo opravy několika mostů. Vyplývá to z databáze železničářů.

Kromě malých oprav na trati je před dokončením podle databáze Správy železnic rekonstrukce nádražních budov v Bílině, Krásné Lípě, Benešově nad Ploučnicí, ale také památkově chráněného nádraží v Teplicích. Tam dělníci provádí hlavně obnovu interiérů, která umožní opětovné využití celého objektu, a to jak pro komerční, tak bytové účely. Součástí projektu je také zajištění parkovacích ploch v blízkosti výpravní budovy.

Železničáři začali letos s osmi stavebními akcemi – například s rekonstrukcí nástupišť ve stanici Lovosice včetně zajištění bezbariérového přístupu. Podle Správy železnic vyjde tato stavba na 157 milionů korun.

Probíhá také rekonstrukce necelého kilometru trati v úseku mezi stanicemi Litoměřice-město a Velké Žernoseky s cílem snížit hlukovou zátěž. Oboje by mělo být dokončeno v příštím roce.

Ještě letos by mělo začít dalších devět větších projektů

Do konce roku chce Správa železnic začít ještě s dalšími devíti projekty, jako je třeba celková rekonstrukce střekovského nádraží v Ústí nad Labem nebo oprava veřejných prostor nádraží v Žatci.

V příštím roce začne podle databáze Správy železnic například rekonstrukce 12kilometrového úseku mezi Chomutovem a Kadaní. Vlaky by tam po dokončení mohly jezdit až 160kilometrovou rychlostí.

Rekonstrukce osmi kilometrů trati by v příštím roce měla začít také mezi Kyjicemi a Chomutovem. Tu měli dělníci původně zahájit už v roce 2022. Tehdy na ni ale nebyl dostatek financí. Po rekonstrukci by tam vlaky měly jezdit rychleji a trať by měla být bezpečnější. Náklady na opravu překročí 1,5 miliardy korun a její dokončení se předpokládá v roce 2027.

Spustit audio

Související