Spolkům upravujícím běžkařské tratě v Krušných horách chybějí kvůli dobrým sněhovým podmínkám peníze

4. únor 2021 11:10

Díky výborným sněhovým podmínkám je v Krušných horách upraveno nejvíc běžeckých stop za poslední roky. Má to ale i svůj háček – střediskům ze spolku Krušnohorská bílá stopa docházejí peníze na jejich úpravu.

O příspěvek tak žádají kraj i samotné běžkaře. A třeba Krušnohorský klub, který upravuje okolí Dlouhé Louky na Teplicku, vydělává provozem placeného parkoviště 

„Ujel jsem za leden 585 kilometrů – to se nikdy nestalo. Běžně jezdím 200 kilometrů. Někdy 300, 400 – podle toho, jak často to padá, jakfouká a jak často je to potřeba přeupravit,“ shrnuje Roman Fišer z Krušnohorského klubu stopy kolem Dlouhé Louky. Stopy pro běžkaře upravuje už patnáctou sezonu. Rolbou vyjíždí v noci.

Stopy už 15. sezonu upravuje rolba koupená z druhé ruky v Německu

„Po té úpravě by se v té stopě neměl nikdo pohybovat – mělo by to řádně vymrznout. Proto to zahajujeme večer a trvá to, těch našich 68 kilometrů, tak 4 až 6 hodin, podle množství a vlhkosti sněhu,“ dodává Fišer.

Letošní sezona je bohatá na sníh i na návštěvníky, kterých je oproti předchozím zimám dvojnásobek. „Nás to těší, ale každý musí mít na zřeteli, že to děláme jako jednotlivci – není to jako v Jizerských horách nebo na Šumavě, kde to ty obce dělají z veřejných rozpočtů,“ vysvětluje Fišer.

Od 27. ledna upravuje spolek Krušnohorská bílá stopa běžkařské tratě na dluh

Střediska sdružená do Krušnohorské bílé stopy podporuje Ústecký kraj, ale jinak si peníze musejí sehnat.

„Budu mluvit za Dlouhou Louku – my máme 50 tisíc korun od obce Osek, od kraje máme momentálně 450 tisíc korun na samotnou údržbu – to znamená za ujetý kilometr 346 korun, což už je v podstatě dávno vyčerpané. Každý další kilometr od 27. ledna jedeme na dluh, tedy z našich vlastních zdrojů,“ konstatuje Fišer.

Třeba z parkovného, které je stokorunu na den nebo z dobrovolných příspěvků od běžkařů. Radek přijel na běžky ze Štětí: „Rád si za to zaplatím. Léta jezdím do Itálie, tam se za to platí normálně, takže pokud to funguje a ty peníze jsou vynaloženy tady na to, tak s tím nemám problém, naopak.“

Pomoc spolku slíbil náměstek hejtmana Jiří Řehák z hnutí Spojenci pro kraj: „Rada může uvolnit maximálně 200 tisíc korun, to je v její kompetenci. Aspoň něco aby ta střediska dostala na údržbu a na benzín.“

Mimořádný příspěvek chce Řehák pro střediska vyjednat na zasedání nejbližší rady. Chce také pozměnit pravidla, aby byla systematičtější.

Například skiareál Telnice také vyhlásil na úpravu běžeckých stop sbírku, pro kterou založil transparentní účet.

Spustit audio

Související