Špekové knedlíky

Suroviny: 5 housek den starých, asi 50 g hrubé mouky, 100 g uzeného bůčku, hrnek mléka – 200 ml, 1 vejce, lžíce sádla, 1 menší cibule, sůl, pepř, muškátový květ a lžíce zelené petrželky, cibule a sádlo na konečnou úpravu.

Postup: Cibuli nakrájíme najemno, bůček na malé kostičky a společně orestujeme na sádle. Housky nakrájíme na kostičky, přelijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali vejce, sůl a špetku pepře i muškátového květu, k tomu přidáme orestovanou cibuli s uzeným i tuk z pánve, promícháme a chvilku necháme odležet, pak s postupně přidávanou moukou vypracujeme těsto. Tvoříme menší kulaté knedlíky, zaváříme do vařící vody, vaříme asi 15 minut - podle velikosti. Na talíři ozdobíme nakrájenou cibulí, osmaženou do zlatova na sádle.

Dobrou chuť vám přeje Miluše Ertlová a Český rozhlas Sever!