Špekové knedlíky
Suroviny: 5 housek den starých, asi 50 g hrubé mouky, 100 g uzeného bůčku, hrnek mléka – 200 ml, 1 vejce, lžíce sádla, 1 menší cibule, sůl, pepř, muškátový květ a lžíce zelené petrželky, cibule a sádlo na konečnou úpravu.
Postup: Cibuli nakrájíme najemno, bůček na malé kostičky a společně orestujeme na sádle. Housky nakrájíme na kostičky, přelijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali vejce, sůl a špetku pepře i muškátového květu, k tomu přidáme orestovanou cibuli s uzeným i tuk z pánve, promícháme a chvilku necháme odležet, pak s postupně přidávanou moukou vypracujeme těsto. Tvoříme menší kulaté knedlíky, zaváříme do vařící vody, vaříme asi 15 minut - podle velikosti. Na talíři ozdobíme nakrájenou cibulí, osmaženou do zlatova na sádle.
Dobrou chuť vám přeje Miluše Ertlová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka