SOUTĚŽ PLANETÁRIA

15. prosinec 2002

Soutěž je vždy součástí posledního Planetária v měsíci. Ve hře je pokaždé hodnotná knížka.

Otázka není jednoduchá, skládá se z několika podotázek a na její zodpovězení je nutné vyvinout jisté úsilí - minimálně budete muset chvíli brouzdat internetem a nebo listovat encyklopediemi. Zveřejňována je vždy v závěru Planetária. Před koncem premiérového vysílání pořadu, tedy vždy poslední neděli v měsíci od 9:45 je pak její znění k dispozici i zde na internetu. Tématicky se otázka obvykle vztahuje k některému z příspěvků, které zazněly v Planetáriu v průběhu uplynulého měsíce.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější. V případě, že správných odpovědí bude víc, rozhodne datum a čas odeslání vaší zprávy. Na vaši odpověď vždy čekáme do středy následujícího týdne, do 12:00 hod.
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme vždy v prvním Planetáriu následujícího měsíce; i na webu to všechno najdete s přesně týdenní prodlevou, neděli po vyhlášení.

V neděli 29. prosince vás čekají nové soutěžní otázky. Tentokrát z oboru astronomie. Soutěžit se bude o Trialog o životě ve vesmíru, knihu, která je ve své podstatě diskusí tří autorů různých profesí na téma existence či neexistence mimozemského života, po němž lidstvo už desítky let bezvýsledně pátrá. Vyvinul se život na Zemi jen díky řetězci šťastných náhod a nebo leží jeho kolébka kdesi v hlubinách vesmíru? Přinesly ho na Zemi komety, meteority a nebo představitelé jiných civilizací? Existují vůbec takové civilizace a máme se jich bát? To jsou jen některé z otázek, na něž odpovídají Stanislava Ramešová, Marcel Grün a Jiří Grygar. Chcete-li mít právě tuto knihu ve své knihovně, stačí odpovědět na tři soutěžní otázky, které najdete na tomto místě v uvedený den, v 9:45 dopoledne. Vyhraje ten z vás, kdo bude nejrychlejší.
Spustit audio