SOUTĚŽ PLANETÁRIA

24. listopad 2002

Soutěž je vždy součástí posledního Planetária v měsíci. Ve hře je pokaždé hodnotná knížka.

Otázka není jednoduchá, skládá se z několika podotázek a na její zodpovězení je nutné vyvinout jisté úsilí - minimálně budete muset chvíli brouzdat internetem a nebo listovat encyklopediemi. Zveřejňována je vždy v závěru Planetária. Před koncem premiérového vysílání pořadu, tedy vždy poslední neděli v měsíci od 9:45 je pak její znění k dispozici i zde na internetu. Tématicky se otázka obvykle vztahuje k některému z příspěvků, které zazněly v Planetáriu v průběhu uplynulého měsíce.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější. V případě, že správných odpovědí bude víc, rozhodne datum a čas odeslání vaší zprávy. Na vaši odpověď vždy čekáme do středy následujícího týdne, do 12:00 hod.
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme vždy v prvním Planetáriu následujícího měsíce; i na webu to všechno najdete s přesně týdenní prodlevou, neděli po vyhlášení.

V neděli 24. listopadu vás čeká nová soutěžní otázka. Tentokrát bude paleontologická a soutěžit se bude stylově o Encyklopedii zkamenělin autorského tria Martin Ivanov, Stanislava Hrdličková a Růžena Gregorová. Kniha obsahuje 650 barevných fotografií a 17 perokreseb zkamenělin rostlin i živočichů v přehledném systematickém řazení. Mohl by to být pěkný přírůstek do vaší knihovny a nebo hezký vánoční dárek. Stačí zodpovědět na už zmíněnou otázku, kterou najdete na tomto místě v uvedený den, v 9:45 dopoledne. Týkat se bude vymřelých živočichů. Vyhraje ten, kdo bude nejrychlejší.

Soutěžní otázky Planetária z 24. listopadu 2002:

1) Jak jistě víte, paleontologové dělí minulost naší planety na několik období. To nejzákladnější dělení jistě znáte - starohory, prvohory, druhohory, třetihory a čtvrtohory Každé z těchto období se však dělí na další, kratší období. Jak se jmenují tří období, na něž se dělí druhohory - tedy věk dinosaurů? 2) Jak se jmenuje jeskyně na vrchu Kotouč u Štramberka, kde byly nalezeny pozůstatky neandrtálského člověka? 3) Víte, jaké čtvrtohorní zvíře se ukrývá pod latinským názvem Ursus spelaeus?

Odpovědi pošlete na výše uvedenou adresu nejpozději do středy 27. listopadu, 12:00 hod. Kdo odpoví nejpřesněji a také nejrychleji, vyhraje. Nezapomeňte připsat své jméno a adresu, abychom věděli, kam vám případnou výhru poslat.
Jak to dopadlo se dozvíte v neděli 1. prosince v Planetáriu a po skončení pořadu najdete správné odpovědi a jméno výherce i na tomto místě.

Spustit audio