Soud v Lounech řeší zanedbání péče o památkově chráněné objekty v Postoloprtech, Cítolibech a Slavětíně

6. březen 2019

U soudu v Lounech dnes pokračovalo hlavní líčení ve věci obžaloby proti dvěma italským občanům, jejichž firmy vlastní tři památky na Lounsku – zámky v Postoloprtech a Cítolibech a zemědělský dvůr poblíž Slavětína. Muži čelí obžalobě, že pro památky nezajistili potřebnou péči a přispěli k jejich chátrání.

Dnes přišel k jednání pouze jeden z obžalovaných mužů. Druhý se omluvil ze zdravotních důvodů.

Oba podnikatelé jsou už muži ve vyšším věku a trpí různými zdravotními problémy. Obžalovaný soudu sdělil, že mu bude letos 80 let a požádal, zda by se příští jednání, na kterých budou vyslýcháni svědci, znalci, mohla odehrát bez jeho přítomnosti. Soudkyně mu vyhověla.

Oba muži působili v Česku jako obchodníci s realitami. Firma prvního z nich koupila v rozmezí let 2002 až 2004 zámky v Postoloprtech a Cítolibech. Chtěla z nich udělat domov pro seniory a objekty pro bydlení, o čemž italský vlastník mluvil i dnes u soudu. Nic z toho se ale dosud nestalo – památky naopak chátrají.

Podle majitele zámků mohou za chátrání objektů především vandalové

Muži jsou obviněni, že je dostatečně neopravili, nezabezpečili je proti dalšímu chátrání, ani třeba proti přístupu vandalů.

Druhý z podnikatelů, který se nedostavil, je obviněn jen v souvislosti se zemědělským dvorem v Kystře u Slavětína. Tam dokonce část zdí spadla.

Majitel památek uváděl, že nečekal, že péče o dva památkové objekty bude tak složitá. Dokonce i řekl, že koupit dva zámky byla jedna z největších chyb jeho života. Stěžoval si na to, že obrovské problémy v jeho objektech způsobili vandalové. Také že nenašel pojišťovnu, která by byla ochotná památky proti nim pojistit.

Tvrdil ale, že základní nejnutnější opravy v zámcích vždy provedl, aby se stav objektů nezhoršoval.

Po tříměsíční přestávce se teď jednání rozjelo. Soudkyně Blanka Šišová nařídila ještě na březen hned další dva termíny hlavního líčení. Další pak budou následovat v dubnu.

Co se týče možné výše trestu, soudkyně dotaz redaktora Českho rozhlasu sdělila, že za tento čin je nejvyšší možná sazba dva roky odnětí svobody.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související