Soud v kauze údajných machinací s evropskými dotacemi na úřadu Severozápad bude pokračovat i po prázdninách

14. červen 2022 15:00

Ústecký krajský soud pokračuje v projednávání případu údajně ovlivněných dotací na úřadu ROP Severozápad. Státní zástupce viní 27 lidí z ovlivnění projektů za víc než 14 miliard korun. Mezi obžalovanými jsou bývalí politici, úředníci nebo podnikatelé z Ústeckého a Karlovarského kraje. S výslechy bude trestní senát pokračovat i po letních prázdnících.

Před senátem dnes pokračoval ve své obsáhlé výpovědi někdejší ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Vráblík. Odmítnul, že by se podílel na údajném ovlivňování projektů. Systém hodnocení projektů, které žádaly o evropské dotace, byl podle něj známý.

„Hodnotící kritéria neschválil pouze výbor regionální rady, ale hlavně ho musel schválit monitorovací výbor ROP Severozápad, kde byli členy jak zástupci Evropské komise, tak ale hlavně zástupci kontrolních orgánů ze strany ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva financí,“ uvedl Vráblík.

Petr Vráblík je 19. ze 27 obžalovaných, který v kauze vypovídá. Podle předsedy trestního senátu Jiřího Blažka ale nechtějí někteří z obžalovaných vypovídat.

„Stalo se to, že ten obžalovaný odkázal na svou výpověď z přípravného řízení, stalo se, že ten obžalovaný pronesl pouze svoji část výpovědi a poté odmítl odpovídat na otázky. Většina obžalovaných ale vypovídá a poté i odpovídá na otázky,“ popsal Blažek.

Jako poslední obžalovaný by měl vypovdat Petr Kušnierz

Soud měl výslechy obžalovaných původně naplánované do června, tedy do současné série hlavních líčení. Už teď je ale jasné, že bude s výslechy pokračovat i po letních prázdninách. Až na podzim pak soudce očekává výpověď Petra Kušnierze, který jako bývalý ředitel dotačního úřadu spolupracoval s policií při vyšetřování aktuálního případu.

„Ty výpovědi jsou často velice obsáhlé a výpověď obžalovaného Kušnierze, jak už bylo avizováno, je plánována na závěr těch výpovědí obžalovaných. V tuto chvíli se domnívám, že nelze očekávat výpověď obžalovaného Kušnierze dříve než v říjnu,“ vysvětlil předseda trestního senátu Jiří Blažek.

Velká část obžalovaných měla podle žalobce figurovat v organizované skupině, která měla rozdělení dotací ovlivňovat. Většina jich ale vinu odmítla.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související