Soud se dvěma dozorci z litoměřické věznice pokračuje. Chystá se prohlídka údajného místa činu

31. květen 2019

Litoměřický okresní soud dnes pokračoval v řešení kauzy údajného napadení občana Lotyšska v litoměřické vazební věznici.

Soud dnes mluvil prostřednictvím videokonference s poškozeným a s jeho matkou. Podle ní se dozorci chovali agresivně už při její návštěvě ve vazební věznici. Následně ho měli obžalovaní bít i ve výtahu.

Cizinec byl v litoměřické věznici ve vydávací vazbě – čekal na to, až ho české úřady vrátí zpět do Lotyšska, kde si měl odpykat trest udělený tamním soudem.

Podle obžaloby napadli dozorci muže jako odplatu za předchozí napadení jejich kolegy v místnosti pro návštěvy.

„Jednání jednoho z nich je kvalifikováno jako ublížení na zdraví. Oběma je pak kladeno za vinu, že spáchali zločin zneužití pravomoci veřejné osoby,“ uvedl při zahájení hlavního líčení státní zástupce Radek Bělora.

Incident se odehrál loni v únoru. Dva dozorci měli odvést cizince z ošetření na celu. Ve výtahu ale začal být podle nich agresivní. Na muže proto podle shodné výpovědi použili hmaty a chvaty, a jeden z obžalovaných také obušek.

Oba dozorci vinu shodně odmítají.

Soud nakonec jednání odročil na příští pátek, kdy si má soudní senát prohlédnout místa ve vazební věznici, kde k údajnému incidentu došlo.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související