Ústí nad Labem: Soud zamítl žalobu, kterou se zastupitel domáhal informace o výši odměn úředníků na magistrátě

29. květen 2019

Ústecký zastupitel Lukáš Blažej z PRO! Ústí se od roku 2015 domáhá toho, aby mu ústecký magistrát poskytl jména vedoucích odborů a výši jejich odměn v červnu 2015. Částky se dověděl, ale jména mu magistrát opakovaně odmítl dát.

Krajský úřad Blažejovým odvoláním většinou vyhověl a rozhodnutí magistrátu jména nezveřejnit zrušil. Magistrát pak ale vždy rozhodl stejně a údaje neposkytl, a to celkem 19krát. Žalobu Lukáše Blažeje na krajský úřad dnes krajský soud zamítl.

Lukáš Blažej podával žalobu na krajský úřad v roce 2016. Tehdejší zákony totiž neumožňovaly v takové věci zažalovat přímo magistrát.

Po soudu chtěl, aby zrušil zrušující rozhodnutí krajského úřadu a magistrátu přímo nařídil jména úředníků zveřejnit.

Ústecký magistrát neposkytnutí jmen odůvodňoval tím, že sami dotyční úředníci s tím nesouhlasí. V roce 2018, tedy už v době, kterou se soud nezabýval, argumentoval magistrát i nálezem ústavního soudu v podobném případě. Podle něj je povinnost jména u výše odměn nebo platů zveřejnit pouze ve veřejném zájmu, a to se tehdy podle úřadu na Blažeje nevztahovalo.

Vše začalo v roce 2015 po rozpadu ústecké vládní koalice PRO! Ústí a hnutí ANO

Všechno začalo v červnu 2015, kdy se rozpadla koalice PRO! Ústí a hnutí ANO a nastoupilo nové vedení města. Lukáš Blažej se domnívá, že penězi mohli být někteří vedoucí motivováni k tomu, aby původní koalici „házeli klacky pod nohy“ – dostal čísla od nuly do více než 40 tisíc korun, bez přiřazení jména k částce. Proto tuto jeho domněnku není možné ani potvrdit, ani vyvrátit.

Mluvčí města už dřív odměny komentovala v tom smyslu, že jeden z úředníků nedostal půlroční odměnu za špatnou práci, druhé místo s nulou pak bylo neobsazené.

Krajský soud se zabýval obdobím pouze do podání žaloby, tedy do druhého zrušení magistrátního rozhodnutí krajským úřadem. Podle soudce Václava Trajera by ale soud mohl žalobě vyhovět pouze tehdy, kdyby krajský úřad použil navlas stejnou argumentaci – v tom druhém zrušujícím rozhodnutí ale argumentů přibylo.

Žalobu zamítl i proto, že soud nedělal takzvaný „test proporcionality“, tedy zjištění, jestli zveřejnění jmen v tomto případě je nebo není ve veřejném zájmu.

Lukáš Blažej je rozhodnutý se nevzdat – podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Spustit audio

Související