Soud překlasifikoval pokus o vraždu na pokus o zabití. Státní zástupce se proti rozsudku odvolal

11. říjen 2013
Krimi příběhy

Až 18 let hrozilo za pokus o vraždu 28letému Miroslavu Svrčinovi ze Žatce. Soudce ale dnes (11.10.) rozhodl jen o tříletém trestu - změnil totiž čin na pokus o zabití. S tím ale nesouhlasí státní zástupce, který se proti rozsudku odvolal.

Letos v lednu spolu v žateckém baru seděli u jednoho stolu Svrčina i muž, kterého pobodal. Jeden z přivolaných policistů u soudu vypověděl, že mu Svrčina řekl, že se bál, protože jeho známý mu vyhrožoval zmlácením. Jejich vztah nebyl ideální, protože Svrčina známému vytýkal, že mlátí svou přítelkyni. Nožem ho prý chtěl jen postrašit, skončilo to ale proříznutou mezižeberní tepnou, poraněnou bránicí a játry - bez rychlého zákroku lékařů by muž zemřel.


Šlo tedy o n vyhrocenou situaci po hádce, i když další hosté baru říkali, že žádný křik neslyšeli - policistům Miroslav Svrčina řekl, že napadený mu výhružky šeptal a on dostal strach. Když se neštěstí stalo, počkal na příjezd policistů, přiznal se a nijak se jim nevzpouzel, když mu nasazovali pouta. I u soudu působil spíš plaše.

Soudce změnil navrhovaný skutek z pokusu o vraždu na pokus o zabití protože nejsou žádné důkazy, že by Svrčina šel do baru proto, aby svého známého úmyslně zabil a také proto, že zřejmě jednal ve strachu. S tím ale nesouhlasí státní zástupce a proto se odvolal. Naopak obžalovaný se práva na odvolání vzdal. Případ teď míří k odvolacímu soudu.

autor: hau
Spustit audio