Sochařka z Čech Mary Duras

20. srpen 2014

Už jen pár dní zbývá na návštěvu jedinečné výstavy děl sochařky Mary Duras v Oblastní galerii v Liberci. Že vám jméno Mary Duras nic neříká? Není divu. Kdyby se ale dějiny naší země vyvíjely trochu jinak, možná neznat jméno Mary Duras by bylo jako neznat třeba Jana Zrzavého.

Mary Duras se narodila v roce 1898 ve Vídni do rodiny českých Němců. Byla první ženou, která studovala v ateliéru sochaře Jana Štursy a jednou z prvních, která se u nás vydala na dráhu nezávislé umělkyně.

První manželství a cesta do Ameriky

Po ukončení studia pobývala několik let spolu se svým přítelem a pozdějším manželem malířem Maximem Kopfem v Paříži, v New Yorku a v Drážďanech. Do rodného Československa se vrátila v roce 1927.

Druhé manželství a práce pro Odkolek

Manželství s Kopfem se po čase rozpadlo a Mary se v roce 1938 provdala za židovského podnikatele a intelektuála Arnolda Schücka, syna majitele pekárenského impéria, do kterého patřily i známé pekárny Odkolek. Pro luxusní funkcionalistickou vilu otce Schücka v Praze-Troji vytvořila Mary Duras sochu Evy, jejíž kopie je stěžejním dílem liberecké výstavy.

Válka a exil v Británii

Na jaře 1939, v době vzniku Protektorátu Čechy a Morava, pobývala Mary Duras v Holandsku. Na doporučení svého manžela se už do vlasti nevrátila a odešla do Británie, odkud se pro svého židovského muže a jeho rodinu snažila zařídit tranzitní víza do některé z jihoamerických zemí.

To se jí ale nepodařilo a tak většina členů rodiny Schücků zahynula v koncentračních táborech. Maryin muž Arnold byl odvlečen do tábora Auschwitz-Birkenau. Naštěstí se mu podařilo přežít do konce války a tak se po v roce 1945 on i jeho žena vrátili zpátky do Prahy.

Smutek poválečných let

Poválečné politický vývoj Československa ale Mary Duras a jejímu muži klid nepřinesl. Majetek rodiny Schücků, včetně trojské vily, byl znárodněn. Náhradou dostali 80metrový byt.

Po nástupu komunistické diktatury nesměla Mary vystavovat, přesto ale dál tvořila. Její životní situace ale byla velmi těžká, a tak spolu s manželem v roce 1963 emigrovala do západního Německa.

Emigrace a tvorba v zahraničí

Nejprve žili v Hamburku, odkud se po Mary po manželově smrti odstěhovala za neteří do rakouského Štýrského Hradce - Grazu. Přesto, že Mary bylo v roce emigrace už 65 let, vytvořila v Německu i Rakousku ještě řadu zajímavých děl.

Po manželově smrti v roce 1973 se Mary odstěhovala za neteří do rakouského Štýrského Hradce. Zemřela 12. srpna 1982.
Více najdete na webových stránkách, které jsou věnované Mary Duras.

Mary Duras wurde im Jahre 1898 in einer deutschböhmischen Familie geboren. Sie war die erste Frau, die sich bei uns auf den Weg einer unabhängigen Künstlerin begibt.

Nach dem Schulabschluss verbrachte sie zusammen mit dem Kunstmaler Maxim Kopf, ihrem Freund und später auch ihrem Ehemann, einige Jahre in Paris, New York und in Dresden. In die Tschechoslowakei, ihr Heimatland, kehrte sie im Jahre 1922 zurück. Nach wenigen Ehejahren gingen Mary und Kopf auseinander und im Jahre 1938 heiratete sie den jüdischen Unternehmer und Intellektuellen Arnold Schück, den Sohn des Besitzers eines Bäckereiunternehmens, zu dem auch die bekannten Bäckereien Odolek gehörten. Mary Duras schuf für die luxuriöse funktionalistische Villa Schücks Vaters in Prag-Troja die Skulptur von Eva, derer Kopie das Schlüsselwerk der Ausstellung in Reichenberg ist.

Im Frühling 1939), als das Protektorat Böhmen und Mähren entstand, verweilte Mary Duras in Holland. Von ihrem Ehemann wurde ihr empfohlen, nicht ins Heimatland zurückzukehren, und sie ging nach Britannien. Von dort aus bemühte sie sich, für ihren jüdischen Mann und seine Familie Visa in irgendwelches südamerikanische Land zu besorgen. Es gelang ihr aber nicht, und die meisten Mitglieder der Familie Schück kamen in den Konzentrationslagern ums Leben. Marys Ehemann wurde ins Lager Ausschwitz-Birkenau abgeschleppt. Zum Glück gelang es ihm, bis zum Kriegsende zu überleben und kehrte mit seiner Frau nach dem Jahre 1945 nach Prag zurück.

Die politische Entwicklung in der Tschechoslowakei brachte Mary Duras und ihrem Mann keine Ruhe. Das Eigentum der Familie Schück, einschließlich der Villa in Troja, wurde verstaatlicht. Als Ersatz bekamen sie eine achtzig Meter große Wohnung. Nach dem Eintritt der kommunistischen Diktatur konnte Mary keine Ausstellungen veranstalten, trotzdem arbeitete sie an ihren Werken weiter. Ihre Lebenssituation war aber sehr schwierig und so emigrierte sie mit ihrem Ehemann im Jahre 1963 nach Westdeutschland. Zuerst lebten sie in Hamburg, und von dort aus zog Mary nach dem Tod ihres Mannes zu ihrer Nichte nach Graz in Österreich. Ach wenn sie im Jahre der Emigration 66 war, schuf sie in Deutschland und Österreich eine Reihe interessanter Werke.

Weitere Informationen zu Mary Duras und der Ausstellung in Reichenberg finden auf den Seiten www.maryduras.com.

Spustit audio