Sobota v bílinském Pohádkovém lese patřila Řezbářskému plenéru. Řezbáři z celé republiky předvedli hodinovou rychlořezbu

30. červenec 2023 10:53

V Pohádkovém lese v Bílině přibyly další dřevěné postavičky. Motorovou pilou je tvořilo dvanáct řezbářů z celé republiky. Před očima diváků pak během hodiny vyřezali také další dřevěné sochy určené do dražby.

Trpaslíci pro Pohádkový les v Bílině

Dražba výsledků hodinové rychlořezby byla úspěšná. Např. cena lavičky s velkým výrem se vyšplhala na devět a půl tisíce. „Taková lavička, když ji dostanu jako zakázku, tak tu sovu přece jenom trochu víc propracuju, protože na to budu mít čas, ale budu ji prodávat tak od pětadvaceti tisíc nahoru,“ říká jeden z řezbářů, Petr Barták z Pardubic, který vede dražbu.  

Autorem je řezbář z Teplic Zdeněk Lamka. Pro Pohádkový les při řezbářském plenéru tvoří veselé houby: „Pracujeme výhradně s dubem, protože ten dub je věčný, v takovém neošetřeném stavu vám to vydrží padesát, šedesát let, když se to bude napouštět mořidlem, tak jsou to generační záležitosti.“

Dřevo zajistili organizátoři akce, členové spolku Pohádkový les s předsedou Tomášem Nepomuckým.

„Dřevo máme tady z okolí, les sever, lesy ČR, prostě kdo co dá. Je to dub, co se týče vláken je nejlepší pro tu řezbu, nepraská, neodpadává,“ vysvětluje Tomáš Nepomucký.

Pohádkový les v Bílině - startuje hodinová rychlořezba

Spolek se lesa s dřevěnými pohádkovými postavičkami na okraji Bíliny ujal před pěti lety a od té doby uspořádal už šest ročníků řezbářských tvoření. Po letošku bude v Pohádkovém lese 150 nových soch. Mezi ty nejnovější patří třeba motýl Emanuel a taky Jů a Hele.

 

Spustit audio