Šneky
Suroviny: Půl kg hladké mouky, 1 sušené droždí, lžíce másla, malá lžička soli, 1 vejce, asi 300 ml mléka. Náplň podle chuti – strouhané ořechy nebo mletý mák nebo strouhaný perník, rozinky nebo jen skořicový cukr, k tomu kousek másla na potření vnitřní strany a pak 2-3 lžíce mléka a stejné množství cukru na závěrečné potření.
Postup: Z mouky, droždí, vejce, vlahého másla a mléka vypracujeme vláčné těsto a necháme ho vykynout – asi hodinu. Pak na vále prohněteme, rozválíme na obdélník, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme náplní podle chuti – mák a ořechy ještě pocukrujeme a po délce zavineme do válce. Pak nakrájíme na plátky, položíme na plech s pečícím papírem, necháme ještě čtvrt hodiny v teple kynout a pak v troubě vyhřáté na 190 stupňů pečeme asi 20 minut. Mezitím si svaříme trochu mléka s cukrem a upečené šneky tím ještě za horka potřeme a pak necháme vychladnout.
Dobrou chuť vám přeje Hana Lísková a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka