Sluneční králové a Tváře války

5. červen 2021

Dvě publikace pražského Národního muzea představují aktuální a pozornosti hodné výstavní projekty, z nichž jeden už nějakou dobu běží a druhý právě začal.

Všechny výstavy jednou skončí a zbydou po nich jen vzpomínky, recenze, fotografie – a také doprovodné publikace: průvodce či muzejní katalogy. Ty z produkce pražského Národního muzea jsou zvlášť pěkně vypravené a v knihovně se vyjímají skoro jako plnohodnotné knihy, i když mají měkkou vazbu a vlastně ani nejsou moc tlusté. Na pěkném papíře, prostřednictvím kvalitních fotografií a úsporných textů představují klíčové exponáty výstavních expozicí. Můžete si je pořídit z důvodů badatelských nebo čistě jen pro tu možnost se kdykoliv kochat. Obě publikace, které vám chci představit, toho ke kochání nabízejí dost.

Sluneční králové

Sluneční králové. Průvodce k výstavě

Průvodce k výstavě „Sluneční králové“, která je k vidění v historické budově Národního muzea, stručně líčí historii objevů našich egyptologů na československé a následně i české koncesi v egyptském Abúsíru. Ve stručném, ale hutném textu se do čtete o bozích i významných osobnostech Abúsíru, projdete se královskými zádušními komplexy i slunečními chrámy, sestoupíte do hrobek a uděláte si představu o proměnách tohoto místa v průběhu uplynulých tisíciletí. A to i díky desítkám fotografií, mezi nimiž je řada archivních snímků nebo momentek ze současných výzkumů.

Tváře války

Tváře války

Podobné je to u publikace „Tváře války“, vydané ke stejnojmenné výstavě v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur, které také patří do „portfolia“ Národního muzea. I v ní najdete fotografie nejzajímavějších exponátů, původem ze všech kontinentů kromě Evropy. Všechny mají vztah k válce, jejím podobám a formám; i přes obvyklou krutost válečných střetů bývají předměty spjaté s těmito konflikty bohatě zdobené a na pohled přitažlivé – ať už jde o zbraně, štíty, brnění či uniformy, masky, obrazy bohů a válečných střetů, anebo předměty denní potřeby, které s válkou nějak souvisejí. Také v tomto katalogu jsou textové informace potlačené a převažují obrázky, z nichž si lze udělat dobrou představu o koncepci expozice a šíři jejího pohledu na problematiku, které je věnována.

Vidět obě zmíněné výstavy naživo je samozřejmě zážitek, kterému se pouhé listování v průvodci či katalogu nevyrovná. To však nic nemění na skutečnosti, že „Sluneční králové“ i „Tváře války“ jsou vkusně vypravené publikace, které vaší knihovně ostudu neudělají.

O průvodce výstavami „Sluneční králové“ a „Tváře války“ Národního muzea v Praze s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 27. června.

Pavel Onderka, Dana Bělohoubková, Marie Peterková Hlouchová (eds.): Sluneční králové. Průvodce k výstavě. Praha: Národní muzeum, 2020. ISBN 978-80-7036-635-6.

Markéta Křížová, Ondřej Crhák: Tváře války. Praha: Národní muzeum, 2021. ISBN 978-80-7036-663-9.

Spustit audio

Související