Šluknovem se rozezněly lesní rohy. Myslivci slavili svátek svého patrona

4. listopad 2023

Jízdy městem na svátek svatého Huberta se první listopadový pátek zúčastnili tamní obyvatelé i uchazeči o studium na šluknovské lesnické škole. Ta už tradiční oslavy pořádá.

Průvod začínal u Střední lesnické školy Šluknov. Tam přijel sv. Hubert a jeho písař, které ztvárnili studenti. Ředitel Rudolf Sochor předal sv. Hubertovi zakládající listinu školy a svěřil do jeho rukou i večerní Hubertské slavnosti. Myslivci pak vypálili oslavnou salvu a celý průvod v čele se sv. Hubertem se vydal na náměstí před radnici. Tam světec krátce promluvil a byl představen starostovi města.

Průvod pokračoval do kostela sv. Václava, kde arciděkan Pavel Procházka sloužil mši svatou. Při bohoslužbě zazněla Hubertská mše s doprovodem trubačů Střední lesnické školy Šluknov.

„Přeji vám, abyste měli odvahu vykročit a učinit něco nového,“ vyzýval přítomné při promluvě během bohoslužby ke snaze k sebezdokonalení páter Procházka. V promluvě nezapomněl zmínit ani to, že sv. Hubert je patronem myslivců a lovců.

Svatohubertský průvod a mše se každoročně koná na svátek sv. Huberta. Slaví se tak nejen svátek světce, ale zároveň se připomíná krása přírody a její důležitost pro člověka.

Po skončení mše mohli zájemci navštívit školu v rámci dne otevřených dveří, který byl s hubertskou jízdou spojen stejně jako v minulých letech.

autoři: Tobiáš Ondřej Velinský , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související