Slovensko: peníze a ceny

14. srpen 2012

Na Slovensku se platí eurem, to je pravděpodobně obecně známá informace. Jaké jsou ale pro českého turistu na Slovensku ceny?

Sami Slováci přiznávají, že platby v eurech mohou být někdy problémem. Ceny se totiž zaokrouhlují právě na celá eura a výplata tak mizí rychleji, než tomu bylo dříve – za slovenské koruny.

Ubytování na Slovensku se dá většinou najít za cenu deseti euro na osobu, a nemusí jít jen místo v kempu, ale třeba i ubytování v privátu. Pivo stojí kolem dvou eur a opravdu si na něm pochutnáte.

Lanovka na Lomnický štít je opravdu drahá – cena za jednoho se pohybuje kolem čtyřiceti euro. Proto se vyplatí pozorně sledovat předpověď počasí, jinak se může dost dobře stát že z vrcholku Lomnického štítu neuvidíme ale vůbec nic...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.