Slovenská houbová polévka
Jestli jste byli v neděli na houbařské výpravě úspěšní, můžete vyzkoušet… V krajním případě lze použít žampiony.
Suroviny:
4-5 brambor
miska hub
2 lžíce sádla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
šálek smetany – šlehačky nebo smetany na vaření
sůl
kopr
litr a čtvrt vývaru
2 vejce
Postup:
1. Jedno vejce uvaříme natvrdo.
2. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
3. Ze sádla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vlažným vývarem – jíška se pak lépe rozváří. Mícháme a přivedeme do varu.
4. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami dáme do už vařící se polévky.
5. Podle chuti dosolíme, přidáme sekaný kopr a uvaříme, až jsou brambory a houby měkké.
6. V závěru rozkvedláme 1 vejce ve smetaně, vlijeme do polévky a povaříme.
7. Na talíři můžeme ještě zdobit kolečky vařeného vejce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka