Školy v přírodě mají opět zelenou. Organizátoři strávili víkend přípravami areálů

31. květen 2021

Od 31. května startují školy v přírodě. Umožnilo to uvolnění protiepidemických opatření. Majitelé kempů, penzionů nebo provozovatelé areálů, kam školáci jezdí, tak celý víkend strávili přípravami. Někde ale hlásí nulový zájem škol na měsíc červen – většina z nich zrušila předem zamluvené termíny a přesunula je na září z obav, že epidemická situace nebude v červnu pro konání výjezdních akcí příznivá.

Jan Švach právě se svými kolegy z agentury PAC vynáší z dodávky ve velkém areálu na Valdeku u Rumburka všechno, co potřebují na pořádání škol v přírodě. „Vozíme v tom všechny zásoby – ať už kancelář, výtvarné potřeby i techniku,“ shrnuje.

Spousta škol zrušila termíny, další je přesunuly na září

První děti na škole v přírodě tu přivítají zanedlouho. „Školy v přírodě tady máme až do konce června, to jsme doteď připravovali. Smluvně dojednaných škol v přírodě jsme v roce 2020 měli asi 35, teď s některými školami obnovujeme tu činnost.“

Jinde budou mít napilno až v září, jako třeba v penzionu Jiřího Vejnara v Horním Podluží: „Včera mi to poslední škola zrušila, že jich je hodně, a že se sem nevejdou, takže bohužel,“ krčí rameny.

Od státu dostal alespoň malou kompenzaci a tak rekonstruoval pokoje ve svém penzionu. „Zhruba polovina z těch, co sem měli přijet na jaře, to přehodila na září,“ dodává Vejnar.

Epidemická situace v kraji je podle ředitelky Krajské hygienické Lenky Šimůnkové stanice školám v přírodě nakloněná: „V žádném okrese nemáme významnější ohnisko, máme pár ojedinělých případů onemocnění – víceméně vázaných na nějaké rodinné výskyty,“ shrnula hygienička.

Děti musí před odjezdem do školy v přírodě přinést buď negativní PCR test, který platí 7 dní, nebo těsně před odjezdem absolvovat ve škole test antigenní – ten se musí opakovat každých 72 hodin.

Spustit audio