Školáci v Hrobu na Teplicku mají konečně k dispozici moderní tělocvičnu

29. září 2021 12:30

Školáci z Hrobu na Teplicku mají novou tělocvičnu. Zatím při tělocviku cvičili buď venku, nebo museli přes celé město do Sokolovny. Třetí možností bylo protažení se v improvizovaných cvičebnách, které vznikly z běžných učeben.

„Tady už jsme v původní tělocvičně – z té už je učebna výtvarné výchovy. Ta nová tělocvična je moc hezká a je tam hodně prostoru pro nové hry. Tady jsme mohli běhat jen malá kolečka, tak musíme běhat víc – to je taková nevýhoda pro nás,“ popisuje s úsměvem Tereza Růžičková. Chodí na 9. stupeň, takže si nové tělocvičny užije už jen rok.

Moderní prostor už vyzkoušeli taky čtvrťáci s učitelkou Hanou Zubrovou. „Rozhodně se tady dá dělat jinak rozběh, rozcvička a dají se tady lépe vybírat i hry, které hrajeme, protože třeba házená v té malé tělocvičně neměla smysl. Tady to jde – jsou tu brány na házenou, čáry na podlaze,“ popisuje.

„Je to standardní hřiště na basketbal, volejbal i házenou. Je tady ale namalované i tenisové hřiště,“ vysvětluje nezávislý místostarosta Hrobu Karel Hirsch.

I on coby školák ve staré tělocvičně cvičil. O novou tělocvičnu usiloval roky. Konkrétnější podobu na novou stavbu nabraly plány v roce 2014.

„Udělala se architektonická studie, vyběhalo se stavební povolení, a pak už se řešilo to, jak se to dá financovat – čekali jsme, až bude nějaká vhodná dotace,“ vzpomíná Hirsch.

Vyšel až třetí pokus, loňská žádost na ministerstvo financí, které městu přidělilo 20 milionů korun. Na dalších 20 milionů si Hrob vzal úvěr, zbývajících 7 milionů korun pak zaplatil z městské kasy.

Spustit audio

Související