Žáky základní školy v Údlicích čeká od září výuka fyziky ve virtuální realitě

30. srpen 2021 08:00

V učebně fyziky na základní škole v Údlicích na Chomutovsku najdou žáci od září novou školní pomůcku. Jde o brýle na virtuální realitu. Žáci si je nasadí a rázem se ocitnou ve virtuální učebně, ve které mohou provádět různé pokusy. Škola tak nemusí kupovat desítky přístrojů, které by jinak potřebovala.

„Vidím kolem dokola těch 160°, ovládám dvě hlavní tlačítka s tím, že prostředníčkem – tak, aby to bylo intuitivní, beru cokoliv, co budu mít v té aplikaci. Tím druhým tlačítkem, řízeným ukazováčkem, pak žák tu věc používá,“ popisuje práci ve virtuální realitě Vratislav Medřický ze společnosti, která výukovou technologii instaluje.

To, co vidí on sám, přitom vidí ostatní na digitální tabuli. Do rukou může vzít vše, co má na virtuálním stole. Může sestavit například elektrický obvod z mnoha součástek. Vše je graficky velmi reálné, a co je důležité, vše se jako v realitě chová.

„Budete v prostoru učebny, kde máte různé elektrické komponenty, různé stupně obtížnosti a schéma. Za mých školních let jsme třeba měli v dílnách takové stavebnice, kde jsme zapojovali obvody. Tady je to podobné – podle plánku například musíte zapojit elektrický obvod, a jen pokud ho zapojíte správně, tak se žárovka rozsvítí,“ vysvětluje Svatopluk Ježek, jednatel společnosti NEKR VR, která technologie vyvinula.

Viruální realita simuluje i nebezpečné situace. Navíc díky ní škola ušetří

Žáci si vyzkouší i to, co by v reálu ve školy vyzkoušet nemohli.

„Co třeba konkrétně modul Elektro umožňuje, jsou situace, které v běžné praxi ten učitel ve škole nikdy nenasimuluje – například, když žák zapojí na jednu žárovku tři baterky, vznikne přepětí, a ta žárovka praskne,“ přibližuje Ježek.

Ředitel základní školy v Údlicích Jiří Chloupek nákupem technologie ušetřil. Za skutečné pomůcky na výuku základů elektrotechniky by totiž utratil mnohem víc.

„Sice se tady kupuje jedna věc, jeden produkt, ale v případě, že to žáci dělají prakticky, tak se kupuje sada minimálně pro každou lavici, a tím se ta cena násobí. Aby mohli v reálném světě využít všechny ty pomůcky, které v té virtuální realitě jsou, tak tam by byla ta cena hodně vysoká,“ vysvětluje Chloupek.

Podle výrobce technologie je škola v Údlicích první v Usteckém kraji, která výuku pomocí virtuální reality nabídne.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související