Sklenice: s kterými se ťuká a s kterými ne

Silvestrovský přípitek
Silvestrovský přípitek
„Dobrý den, pane Knotku, poslouchám váš pořad často a chci se zeptat na jednu věc, která se týká stolování. Slyšela jsem, že ťukat by si měli lidé jen se sektem. Je to pravda? A co víno nebo kořalka?“ ptá se pan Václav z Lomu u Mostu.

Milan Knotek, znalec etikety: „Odpověď je jednoduchá – podle pravidel etikety si ve společnosti ťukáme sektem a vínem. Přiťukávat si ale nemusíme vůbec, není to povinnost – pokud přijde na řadu přípitek, můžeme sklenici jen pozvednout a podívat se našim kolegům do očí nebo jim hlavou lehce pokynout.“

Alena Perková, moderátorka: „Takže kořalkou nebo pivem si nepřiťukáváme…“

Milan Knotek, znalec etikety: „Neměli bychom, ale tady bych zaujal liberální postoj. Samozřejmě, když jsme na banketu s ministrem nebo šéfem firmy, tak bychom se měli omezit pouze na víno nebo sekt. Pokud ale jdeme s přáteli do baru na něco tvrdšího nebo s kamarády po fotbale na pivo, tak si klidně přiťukněme. V Čechách a na Moravě je to dobrý zvyk, potvrzující dobrou náladu a přátelství a já znám několik tisíc větších společenských prohřešků, než tenhle.“

Alena Perková, moderátorka: „Takže vám nevadí, když si někdo přiťukne třeba sodovkou nebo plastovým kelímkem?“

Milan Knotek, znalec etikety: „Plastovým kelímkem jenom na vodě v kempu. V případě té sodovky si nemohu dovolit být upjatý, protože jsme si takhle jednou přiťukli s Ladislavem Špačkem, když mě nabídl po roce spolupráce tykání – udělal to krásně přirozeně a nenuceně, takhle to má být, ten lidský rozměr je ve společnosti strašně moc důležitý.“